gastro postao
Samoborske kremšnite manje-više uvijek su tople. Sastojci nisu tajni. U njima nema umjetnih dodataka poput gustina, nego je sve u načinu izrade.
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 15
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 275
Potrebno vam je
- 16 kom jaje kokošje
- 2 l mlijeko kravlje, punomasno
- 500 g šećer, kristal
- 150 g pšenično brašno, bijelo
- 2 kom vanilin šećer
- 500 g tijesto za savijače
- šećer, u prahu
Priprema
- Odvojite bjelanjke od žumanjaka te istodobno stavite mlijeko da zakipi u loncu. žumanjke, dvije žlice šećera, brašno i dva dl mlijeka umutite u drugom loncu pa zalijte kipućim mlijekom i kuhajte u loncu na otvorenoj vatri 15 minuta.
- Kada krema zakipi, počnite miješati bjelanjak. Nakon što ste ih istukli napola, uspite ostatak šećera i miksajte dok krema nije kuhana. žutu kremu lagano umiješajte (ulijte) u šaum od bjelanjaka i mutilicom spajajte u pjenastu kremu.
- Izlijte na unaprijed pečenu koru od lisnatog tijesta, preklopite drugom i tople narežite na kocke.
- Pospite šećerom u prahu.
Izvor Skuhatćute