Recepti 26. siječnja 2017.

Danska peciva - savršenstvo okusa u lisnatom tijestu

foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Hrskava peciva zlatne boje, punjena kremom od vanilije i omiljenim džemom - postoji li išta bolje?

U pripremu danskih peciva upustite se tek kada pronađete dovoljno vremena za izradu lisnatog tijesta. Trebat će vam čak nekoliko sati kako bi se tijesto odmorilo do savršene teksture. Dok se ono odmara, pripremite kremu od vanilije kojom ćete puniti ova divna, hrskava peciva. Cijeloj kombinaciji dodajte omiljeni džem pa navalite na slasni desert koji će vas oduševiti već na prvi zalogaj.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Za izradu tijesta potrebno vam je:

  • 450 g brašna
  • 75 g šećera
  • 2 žličice suhog kvasca 
  • 2 jaja
  • 80 ml vode
  • 120 ml mlijeka
  • 250 g maslaca
  • Prstohvat soli

Za pripremu kreme trebat će vam:

  • 7 žumanjaka
  • 75 g šećera
  • 25 g brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • Džem

Priprema:

  1. Pomiješajte brašno, kvasac i šećer.
  2. Dodajte prstohvat soli pa u sredini napravite rupu.
  3. U rupu dodajte mlijeko i vodu.
  4. Dodajte jaja i mijesite ili miksajte nastavkom za tijesto.
  5. Mijesite oko pet minuta, neka se svi sastojci povežu.
  6. Pobrašnite podlogu pa izbacite tijesto na nju.
  7. Oblikujte loptu.
  8. Umotajte u prozirnu foliju i pustite da se tijesto odmori oko sat vremena.
  9. Kada se odmorilo, izvadite ga i razvaljajte u pravokutnik, na oko jedan centimetar debljine.
  10. Maslac nasjeckajte na tanke ploške i prekrijte dvije trećine tijesta maslacem.
  11. Preklopite dijelom koji nije prekriven maslacem i ponovite postupak s maslacem sve dok ga više ne možete preklapati. Spremite u hladnjak i ohladite još sat vremena.
  12. Ponovite postupak s ostatkom maslaca pa opet ostavite da se hladi.
  13. Za to vrijeme pripremite kremu.
  14. Žumanjke istucite sa šećerom.
  15. Dodajte brašno.
  16. U posebnoj posudi zagrijte mlijeko i ekstrakt vanilije.
  17. Maknite ga s vatre prije nego zavrije, ohladite minutu do dvije pa ga umiješajte u kremu.
  18. Dobro povežite sve sastojke i vratite na vatru.
  19. Kuhajte dok ne dobijete gustu kremu.
  20. Kremu spremite u hladnjak.
  21. Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva.
  22. Tijesto razvaljajte na jednake dijelove.
  23. Pomoću slastičarske vrećice podijelite kremu u jednakoj količini na sredinu svakog komadića tijesta pa krajevima izrezanog oblika stvorite ogradicu kako krema ne bi iscurila (vidi slike).
  24. Na kremu stavite žličicu džema.
  25. Premažite peciva jajem i pecite oko 20 minuta.
  26. Ohladite i poslužite.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.