Špajza 23. siječnja 2017.

Super popularni cloud bread

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako još niste čuli za ovu pravu malu divotu, vjerujemo da će vam se svidjeti!

Popularni cloud bread  u svijetu je poznat već dulje vrijeme. Radi se o malim, mekim kruščićima koji, kada ih zagrizete, imaju takvu divnu meku strukturu da pomislite kako ste zagrizli oblak - tako je i dobio ime. Ono što je sjajno kod ovih kruščića mekih poput oblaka, jest to, što ne sadrže gluten.

Možete ih jesti slane, slatke ili jednostavno same uz šalicu toplog čaja ili vrući kakao.

Zbog svoje meke teksture, od ovog kruha nećete baš moći napraviti sendvič, ali na primjer, možete dodati neke začine u smjesu kada ih pripremate i namazati ih nekim finim domaćim namazom.

Za one koji više vole slatko, neke od ideja kako ih možete jesti su primjerice s maslacem od kikirikija i bananom, s pekmezom, topljenom čokoladom i slično. 

Ako pazite na prehranu, možete ih jesti s malo grčkog jogurta pomiješanog s javorovim sirupom i tankim kriškama avokada.

S obzirom na svoju popularnost, ovaj simpatični kruh dobio je čak i svoj hashtag #cloudbread na Instagramu pa i tamo možete pronaći mnoštvo inspiracija. 

Najjednostavniji recept kako pripremiti cloud bread, pročitajte u nastavku.

Sastojci:

  • 3 jaja, odvojiti bjelanjke i žumanjke
  • 1/4 žličice praška za pecivo
  • 60 g krem sira
  • 1 žlica smeđeg šećera

Priprema:

  1.  Zagrijati pećnicu na 170 stupnjeva
  2. Izmiksati bjelanjke s praškom za pecivo u čvrst snijeg (dok se ne počnu praviti mali vrhovi od snijega)
  3. Žumanjke, sir i šećer pomiješati u drugoj posudi dok se sastojci ne sjedine: dodati snijeg od bjelanjaka i sve nježno miješati dok se sve ne izjednači
  4. Žlicom vaditi smjesu i stavljati ju na papir za pečenje, oblikujući otprilike 6 komada kruha
  5. Peći u zagrijanoj pećnici 30 minuta, dok ne dobiju lijepu boju
  6. Ako želite, prije pečenja ih možete malo poravnati lopaticom za poravnavanje da bi bili ravni, ili ih samo ostavite tako kako ste stavljali smjesu žlicom za malo raspucaniji izgled. 

Poslužite ih tople ili hladne s malo domaćeg pekmeza. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.