Roštiljaš? Ne možeš bez ova tri umaka

SHUTTERSTOCK Umaci koji pristaju uz meso s grilla
Uz ove umake tvoj roštilj će biti sve, samo ne dosadan!
Vidi originalni članak

Savršeni umak (Ili umake) za sočno meso s roštilja ponekad je teško pronaći. No, kako bismo ti olakšali potragu, pripremili smo recepte za tri ukusna, brza i jednostavna domaća umaka; bijeli Alabama umak, klasičan BBQ umak i aromatični umak od jogurta.

Dobra je vijest i da ih možeš pripremiti unaprijed, staviti ih u posudice i držati u hladnjaku do roštilja.

 

Dođite na Bundek! Prihvatite izazov i osvojite grill dan za svoju ekipu!

 

 

Bijeli Alabama umak

Sastojci:

  •  230 ml majoneza
  •  60 ml jabučnog octa
  • 1 žlica senfa
  • 2 žličice hrena
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 1/4 žličice češnjaka u prahu
  • 1/4 žličice mljevene crvene paprike

Postupak:

  1. U zdjeli izmiješaj majonezu s jabučnim octom, hrenom i senfom. Umiješaj sol, papar, češnjak u prahu i mljevenu crvenu papriku.
  2. Prije posluživanja, umak dobro ohladi. Uživaj!

Klasični BBQ umak

Sastojci:

  •  500 g kečapa
  • 120 ml jabučnog octa
  • 50 g smeđeg šećera
  • 2 žlice meda
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • 1/4 žličice ljutog umaka po želji
  • sol i papar po ukusu

Postupak:

  1. U zdjelu dodaj sve sastojke, dobro ih pomiješaj i zagrij do vrenja.
  2. Nastavi kuhati na laganoj vatri dok se umak ne zgusne, oko 10 minuta.
  3. Ohladi ga na sobnoj temperaturi, a zatim prebaci u hladnjak.

Ovaj umak možeš čuvati u hladnjaku u zatvorenoj posudi do tjedan dana.

 

 

Sweety&Spicy Mala škola pripreme steaka i recept za rustikalni ramstek

 

Umak od jogurta

Sastojci:

  • 200 g jogurta
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice limunovog limuna
  • korica od 1 limuna
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice papra
  • žličica svježeg kopra, nasjeckanog
  • listovi metvice, nasjeckani

Postupak:

  1. Jogurt pomiješaj s maslinovim uljem, sokom i koricom limuna, soli i paprom.
  2. Dodaj nasjeckani svježi kopar i nasjeckane listove metvice.
  3. Prije posluživanja, umak dobro ohladi.

 

 

tips & tricks Losos, tuna i bakalar na grilu - najslasniji izazov

 

Posjeti Gastro.hr