Salzburg je mjesto bogate pivske tradicije, znamo gdje se najbolje jede i pije

© Schwarz GmbH / Doris Wild Zipfer Bierhaus
Vidi originalni članak

Pivska tura i Salzburg? O da, itekako idu zajedno. Jer, iako je Salzburg stasao i obogatio se na rudnicima soli, blizina Njemačke (dio bivšeg rudnika soli, sada preuređenog za turističke obilaske, dijelom pod zemljom prelazi u Njemačku – da toliko je Njemačka blizu!) u Salzburg je donijela i bogatu pivsku tradiciju i kulturu.

U Salzburgu se pivo proizvodi već više od 600 godina, iz potrebe za užitkom, ali uz stroga pravila o kvaliteti i čistoći toga tekućeg hmeljastog proizvoda. Prve komercijalne pivovare u Salzburgu pokrenute su rajem 14. stoljeća, a dvije najstarije su Stiegel-Brauerei, ustanovljena 1492. godine (sjećamo se iz povijesti, ta je godina promijenila svijet Kolumbovim otkrićem Amerike), koja je danas najveća privatna pivovara u Austriji, te pivovara Augustiner Bräu Kloster Mülln koja pivo proizvodi od 1621. godine.

U Salzburgu sada djeluje 11 pivovara, a o njima ćemo više drugi put kada će nam upravo najpopularnije salzburške pivovare biti glavna tema. Ovaj put u našem su fokusu – pivnice, mjesta koja neizbježno idu uz pivsku kulturu i koja ponudom hrane odlično prate ponudu vrhunskih piva.

I Mozart je ručao u Zipfer Bierhausu

Krenimo od pivnice smještene u centru Salzburga, koja je duboko ukorijenjena u salzburšku tradiciju i u kojoj uživanje u dobrom pivu i odličnoj hrani idu ruku pod ruku. Riječ je o legendarnoj pivnici Zipfer Bierhaus u kojoj je svojedobno često jeo i najslavniji stanovnik Salzburga – skladatelj Wolfgang Amadeus Mozart.

"Moja sestrica Nannerl živjela je nekoliko godina u stanu iznad pivnice. Svaki put kad bih je posjetio, sišli bismo dolje na pivo, odličnu hranu i dug razgovor", rekao je davno Mozart čija se rodna kuća nalazi samo 40 m od pivnice te ju je zgodno posjetiti prije ili nakon ručka ili večere u Zipfer Bierhausu.

Pivnica je vrlo prostrana i tradicionalno uređena, s brojnim detaljima koji odlično dočaravaju salzburšku pivsku tradiciju. Osoblje je jako ljubazno, prijateljski raspoloženo i veselo, praktički pjevaju dok ponavljaju našu narudžbu.

Prvo stiže fino, hladno pivo Zipfer Urtyp, a ubrzo i odlične juhe – salzburška juha od krumpira sa slaninom i mažuranom (5,2 eura), bistra goveđa juha s golemom knedlom od sira (5,50 eura)… A potom i pravi spektakl austrijske kulinarske tradicije: golema bečka šnicla, koju moraš probati kad god si u Austriji (poslužena s kuhanim krumpirom s peršinom i umakom od brusnica, 15,80 eura), Tiroler Gröstl (tradicionalno tirolsko jelo od prženih krumpira sa suhim mesom i jajem na oko, 13,90 eura), izvrstan gulaš od govedine, kao i onaj s iznutricama.

 

Brzo i jednostavno Krumpir na tirolski – izvrsno jelo od ostataka

 

Tu je i zvijezda njihova menija – preukusna grilana krvavica (prije posluživanja zapečena na tavi za dodatnu dozu hrskavosti!) s popečkom od krumpira, pireom od jabuke i hrena te umakom od slada. Ako se nađete u blizini, ovo jelo morate probati – porcija je obilna, a i cijena je skroz OK (16,50 eura). Ovo je jelo dio posebne ponude, no toliko je fino da vjerujemo da će ih gosti natjerati da ga uvrste u 'stalni postav' svog jelovnika.

Pohanci kojima nema ravnih

Odlično mjesto za obilan ručak ili večeru, u atmosferi autentične pivnice, jest i slavni Bärenwirt u kojem se jedu, kako tvrde domaćini, najbolji pileći pohanci. Porcija je uistinu obilna – pola pohanog pileta i salata od krumpira i matovilca dovoljne su za dvije gladne osobe.

Nude i odlične juhe – od Augustiner piva (poslužena u keramičkoj krigli za točenje tog istog piva, s preprženim kockicama kruha) te od češnjaka. Izvrsna su i pohana teleća jetrica – hrskava izvana, sočna i mekana iznutra. Ova pivnica na istom je mjestu još od 1663. godine te, vidite i sami prema onome što smo probali, njeguju tradicionalnu austrijsku kuhinju, no i vegetarijanci te oni koji izbjegavaju gluten mogu pojesti dobar obrok.

Još jedan zanimljiv podatak – psima je dopušten ulaz u ovaj lokal, čisto da znate ako planirate doći u Salzburg sa svojim kućnim ljubimcem.

Crna rotkva i pivo - savršen par

Odlično se jede (i pije, naravno!) i u obližnjoj pivovari Augustiner. Naime, nakon razgledavanja pogona pivovare, posjetitelji mogu produžiti u njihov prostor namijenjen ispijanju njihova piva i uživanju u zalogajima koji ide savršeno uz kriglu hladnog Augustinera.

Pereci, pečena piletina, svinjetina, kobasice, posoljena crna rotkva, mesni sir… Ma nema čega nema! Uzmeš omiljeno pivo, prošećeš po kioscima s hranom, odabereš što ti je volja i uživaš s društvom u jednoj od tradicionalno uređenih golemih blagovaonica ili pak u golemom vrtu.

Zanimljivo, hranu možeš ponijeti i od kuće! Vrata se otvaraju u 15 sati, a ljudi i prije otvaranja strpljivo čekaju kako bi bili prvi na točioniku. Ima mjesta za više od 500 ljudi, a cijena pola litre piva je 3,60 eura.

Znamo gdje se jede najbolji tafelspitz

Sjajna austrijska kuhinja poslužuje se i u restoranu Urbankeller, koji, iako je dio hotela, itekako njeguje austrijsku pivsku kulturu i pripadajuću hranu. Juhe su neodoljive i nikad ih se ne možeš zasititi – moćna goveđa juha s rezancima od palačinki, ili knedlama od mesa ili sira, definitivno diže iz mrtvih.

Nude i sjajan tafelspitz (kuhana govedina s povrćem i umacima, bilo je to omiljeno jelo austrijskog cara Franje Josipa I.), ali i odličnu govedinu u umaku s povrćem koja nas je oduševila. Ovaj put napokon smo imali malo mjesta i za desert jer – doći u Austriju i ne probati kaiserschmarrn, e to bi bio grijeh!

 

Recepti otrgnuti od zaborava Tafelspitz - kuhana govedina na bečki način, u umaku od hrena

 

Urbana tradicija

U austrijsku tradiciju pivskog ugostiteljstva odlično se uklapa i pivnica Die Weisse, nešto urbanije i modernije mjesto, ali također s jako finom hranom koja izvrsno ide uz pivo (ima tradicionalnih jela, ali i jela s malim pomakom). Prostor može primiti puno ljudi, a mladi i oni koji se tako osjećaju ovdje slave važne događaje. Tako je u subotu navečer, kada smo mi bili tamo na večeri, na stolovima oko nas bila jedna momačka, jedna djevojačka, ali i rođendansko slavlje…

Hrana je izvrsna, a uživali smo u svinjskom pečenju, sočnim rebarcima, izvrsnom pečenom krumpiru, prženim kolutićima luka… (domaćini su nam otkrili da je to najbolji dio njihove ponude i naručuje se unaprijed, kad se rezervira mjesto u pivnici).

A što tek reći o pivu? Pili smo njihovo kultno svijetlo pšenično pivo Die Weisse koje je divno klizilo niz grlo i zalijevalo slasne zalogaje. Ovo je mjesto gdje se zabava uz dobro pivo i zalogaje proteže do dugo u noć, a jedino za čime žalimo jest što je baš te večeri kad smo bili tamo padala kiša, pa nismo uspjeli dovoljno uživati u njihovom predivnom dvorištu u kojem također ima zavidan broj stolova. I još jedna super stvar, ako ti se netko pivo koje kušaš tijekom večer posebno svidi, možeš ga ovdje kupiti i za doma.

Pauza uz čaj i kolačiće

A sada ćemo napraviti malu pauzu i spomenuti mjesto u kojem se također može uživati u finim zalogajima, ali potpuno drugačije. Naime, posjetili smo slavni Hangar 7, mjesto na kojem Red Bull čuva svoju kolekciju aviona, helikoptera, bolida…

Tu se može i fino jesti u restoranu Ikarus sa 2 Michelinove zvjezdice, kao i napraviti mala slatko-slana pauza u kafiću Carpe Diem u kojem smo probali izvrsnu pitu od limuna s meringom. Popili smo i odličan Earl Grey čaj, uz koji smo dobili 'full opremu' koja je uključivala i pješčani sat koji je mjerio idealno vrijeme pripreme čaja.

Uparivanje piva i hrane

No vratimo se na temu i guštanje u salzburškim pivnicama, vrhunskim pivima i odličnoj tradicionalnoj hrani. Ako se odlučiš za ovakvu turu, prava je šteta ne posjetiti i restoran sada vrlo moderne pivovare Stiegl, koja djeluje od 1492. godine.

 

svi ga vole! Bečki odrezak: najbolji trikovi za odabir mesa i pripremu

 

Klasična ponuda – bečka šnicla, svinjsko pečenje, pohana piletina, Stiegl-Salzburger (dimljena rebarca, majoneza s hrenom, iceberg salata, planinski sir, prženi luk i prženi krumpirići)… Kušali smo zanimljiv Brewmaster Schnitzel (pohana svinjetina punjena slaninom i brie sirom) koja se uobičajeno poslužuje s kuhanim krumpirima s peršinom, no nama su se baš jeli njihovi slasni prženi krumpirići.

Odlična je bila i golema punjena paprika, poslužena s pire krumpirom i umakom od slada. Nude i izbor raznih kobasica, hrenovki i drugih manjih zalogaja, a i juhe su im odlične! Izbor piva je izvrstan – od raznih bezalkoholnih, bezglutenskih, radlera i sličnih čuda, do odličnog Stiegla s ginom. Nude i uslugu sommeliera koji će vam rado preporučiti pivo koje bi najbolje išlo uz odabrano jelo.

Salzburški žličnjaci - nešto slatko za kraj

Još jedno nezaobilazno mjesto kad je o salzburškim pivnicama riječ jest kultni Sternbräu u strogom centru grada. Naravno krenuli smo s juhom, no ovaj put zaobišli smo knedle i uzeli goveđu juhu s perecom. Super fora, pivski perec juhi daje poseban okus, još je pomalo hrskav, a i dobra ideja ako vam slučajno ikad ostane viška pereca.

Super nam je bio i srneći gulaš s knedlama od kruha i dinstanim crvenim kupusom s jabukama, potom goveđi gulaš, probali smo i austrijske krpice sa zeljem, a priuštili smo si i spektakularne salzburške žličnjake (Salzburger nockerln). Golemi kakvi jesu, preslatki sami po sebi, odlični su uz dodatak kiselkastog preljeva od šumskog voća. Možda nije po svačijem ukusu, ali vrijedi probati.

 

Posjeti Gastro.hr