Slavni chef od smoothieja radi palačinke za dobro jutro
Slatki domaći namazi
Od badema i drugih orašastih plodova napravite namaze koji nude obilje proteina biljnog podrijetla, zdrave masti, prehrambena vlakna, vitamine i minerale. Izmiksajte 2-4 šalice orašastih plodova, kratko pulsirajte pa isključite uređaj da se ne pregrije. Za nešto manje od deset minuta orašasti plodovi i sjemenke počinju ispuštati ulja, a to će usporiti okretaje sjeckalice blendera. Dodati možete i žlicu kokosova ulja ili nekog drugog neutralnijeg okusa. Za malo slatkoće u maslac, pred kraj miksanja, po želji dodajte žlicu javorova sirupa ili meda, a za bolju aromu vaniliju. Nakon 15 minuta, dobit ćete okusom neodoljiv i zdrav domaći maslac od orašastih plodova. Iskoristiti ga možete i za kolače ili kao dodatak nadjevu za kekse, košarice od granole, deserte u čaši ili palačinke.
Palačinke od smoothieja
Slavni britanski kuhar Jamie Oliver klasičan jutarnji smoothie pretvara u smjesu za palačinke. U blenderu izmiksajte voće, mlijeko, jaje i brašno. Dodati možete i zobene pahuljice, bademovo, sojino ili kokosovo mlijeko te prirodne sokove. Neće smetati ako u smoothie stavite i proteinski prah. Poslužite li smoothie u dubokoj zdjelici ukrašen ploškama voća i sjemenkama - dobit ćete popularni “smoothie bowl”. I chia sjemenke bogate omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima postale su neizostavan dio doručka. Sadrže dvostruko više kalija nego banane, pet puta više kalcija nego mlijeko, a željeza imaju tri puta više od špinata. Namočene u mlijeku, voćnom soku, kašastom voću ili jogurtu sjemenke se preko noći pretvaraju u ukusan zdravi puding.
Fantastične mekinje
I pšenične mekinje obiluju vlaknima pa će vas držati sitima do ručka. Pomiješajte ih s jajem, omiljenim svježim ili sušenim začinskim biljem te posnim sirom. Ubaciti možete i prašak za pecivo. Od smjese napravite male palačinke i pecite ih u pećnici ili na tavi.
Brzo i jednostavno
Prije spavanja pomiješajte chia sjemenke s jogurtom, orašastim plodovima te voćem i ujutro će vas dočekati zdrav domaći puding.
I vrijeme se broji
Uloga doručka je pokretanje metabolizma, a pravilo je da ga treba pojesti u roku od sat vremena nakon ustajanja kako bi imao dobar efekt na organizam. Jedete li doručak u vrijeme ručka, ne samo da usporavate metabolizam nego unosite i više kalorija, upozoravaju nutricionisti.
Višak šećera ubrzava glad
Što je više šećera u doručku, to se on brže probavlja te ćete brže ogladnjeti nakon njega. Vlakna su iznimno važna za dugotrajan osjećaj sitosti i bolju probavu, a svaki doručak treba sadržavati pet grama vlakana. Cjelovito integralno brašno, pšenične mekinje, orašasti plodovi te voće i povrće namirnice su s velikim udjelom zdravih vlakana.