Ove male, ali moćne sjemenke, možete koristiti u slanim i slatkim jelima, desertima ili čak u pripremi doručka! Chia sjemenke porijeklom su iz Mexica i Guatemale, a popularne su bile i u doba Asteka. Prema jednoj legendi, astečki ratnici bi mogli izdržati cijeli dan bez hrane ako bi ujutro pojeli samo jednu žlicu chia sjemenki!
Najzanimljivije je i to, što chia sjemenke nisu bile poznate uopće izvan Mexica i Guatemale do početka 90-ih godina prošlog stoljeća, kada ih je istraživač Wayne Coates proučavao kao potencijalnu biljku za usjev.
Različitim istraživanjima chia sjemenki, otkriveno je kako sadrže mnoštvo dobrih stvari, poput omega-3 masnih kiselina, proteina, dijetalnih vlakana, mangana, cinka, vitamina A, B, D i E te sadrže čak tri puta više željeza od špinata.
Postoje bijele i tamnosmeđe/crne sjemenke. Učestalije su u upotrebi ove tamnije zbog vizualnog efekta, jer gdje god ih stavite, ove male crne sjemenčice uvijek dolaze do izražaja.
Zato predlažemo da isprobate peciva s chia sjemenkama. Naravno, s njima možete raditi i kruh ili primjerice zdravi doručak, pomiješate li ih sa zobenim pahuljicama i bademovim mlijekom.
Zbog dizanja preko noći, ova peciva lako su probavljiva. I najbolje, možete ih ispeći u kalupu za muffine!
A kako ih točno pripremiti, pročitajte u nastavku.
Potrebno vam je:
- 400 g glatkog brašna (možete koristiti i neko drugo, primjerice raženo ili od pira)
- 50 g rižinog brašna
- 350 ml vode sobne temperature
- 1/2 žličice suhog kvasca
- 2 žličice soli
- Nekoliko žlica chia sjemenki
Priprema:
- Pomiješajte brašna, kvasac i vodu drvenom kuhačom (dok se smjesa ne izjednači) pa dodajte sol i ponovno sve dobro izmiješajte kuhačom. Smjesa će biti vrlo ljepljiva. Ostavite ju u posudi pokrivenu krpom i pustite da se diže preko noći (otprilike 10 - 14 sati) - tijesto se treba utrostručiti i pojavit će se mali mjehurići na njemu.
- Kada se tijesto diglo, bit će poprilično ljepljivo i vlažno pa ga vadite žlicom i stavljajte na papir za pečenje (možete ga peći i u kalupima za muffine)
- Posipajte tijesto chia sjemenkama i ostavite još sat vremena da se diže
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva i dignuto tijesto pecite prvo 10 minuta na toj temperaturi, a potom smanjite temperaturu na 200 stupnjeva i pecite još 10 - 15 minuta - dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
- Pečena peciva izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade
Peciva poslužite sama ili s nekim domaćim namazom, poput onog od vrhnja ili humusa.