Što se u najzdravijim zemljama jede za doručak?

Thinkstock
Nedostaje li vam ideja za zdrav doručak, donosimo neke iz različitih zemalja svijeta.
Vidi originalni članak

Istraživanjem različitih varijabli, znanstvenici su došli do rezultata u kojim zemljama se živi najduže, te se pretpostavlja, da jedu najbolje i imaju najbolje životne uvjete. Huffingtonpost  je temeljem tih rezultata odlučio ispitati najpoznatije blogere iz zemalja koje su prve na popisu te vidjeti što točno u tim zemljama jedu za doručak.

Prvi na popisu našao se Qatar. Blogerica koja je tamo najpoznatija, rekla je kako smatra da se u njezinoj zemlji, za doručak najviše i najčešće jedu jaja. Ali ne bilo kakva, već balaleet, to su jaja na rezancima sa slatkim šafranom. Drugi način pripreme jaja su ona poširana u finom umaku od rajčice - shakshouka. Sve skupa, poslužuje se uz tanko pečenu pogaču.

 

Druga zemlja koja prema istraživanju ima najbolje uvjete za dug i sretan život jest Norveška. Omiljeno jelo koje tamo poslužuju za doručak se isto sastoji od nekoliko stvari, a to su: kruh namazan zdravim maslacem i napravljen u sendvič (nepoklopljen) a rade ga s bilo čim - od lososa, šunke, sira i krastavaca... Uz to poslužuju još i kruh namazan slatkim namazom i poslužen s voćem.

 

 

U Švicarskoj je doručak dosta sličan našem uobičajenom doručku, a sastoji se od zobenih pahuljica sa suhim voćem i jogurtom koje često jedu i sa svježim voćem. U dijelu zemlje gdje se govori francuski, tipičan doručak je croissant ili kruh namazan marmeladom. 

 

 

Četvrti po redu, Luxemburg, ima poprilično jednostavan doručak, a on se sastoji od kruha namazanog maslacem i marmeladom ili sirom (otvoreni sendvič kojeg u Luxemburgu nazivaju Schmieren).  

Uz takav sendvič, često jedu i pahuljice s jogurtom ili svježe voće.

I zadnji, ali ne manje važan, jest doručak iz Japana.  U Japanu za jedan tipičan doručak jedu natto - fermentiranu soju, ukiseljeno povrće, pečenu ribu, rižu, zdjelicu miso juhe te uz sve poslužuju i čaj, uobičajen je upravo onaj zeleni. 

Ovo je definitivno i doručak za kojeg se treba najviše potruditi. Naravno, ne jedu svi ovakve tradicionalne doručke, već jedu i pahuljice, sendviče ili različite namaze s kruhom.

 

Nama se svi ovi prijedlozi čine odličnima i pojeli bismo ih sve!  

Posjeti Gastro.hr