Sve što trebaš znati o kuhanju s đumbirom

Pixabay/Pexels Poslušaj naše savjete - za koja jela je bolje koristiti svjež, a za koja đumbir u prahu
Đumbir je sve popularniji začin i u našoj kuhinji jer podiže okus mnogim jelima. Otkrij kako prepoznati je li đumbir svjež, kako ga skladištiti te uz koja jela ide najbolje
Vidi originalni članak

Mnogo je načina upotrebe đumbira u zapadnoj kuhinji – radiš li, primjerice plodove mora đumbir će im podariti čisti i svjež okus, podignut će okus bezukusnim jelima, a smanjiti masnoće teških mesa poput patke ili svinjetine. U marinadama se dobro slaže s agrumima, češnjakom, umakom od soje i lukom.

 

dobra ideja Ovaj će napitak s đumbirom pročistiti tvoje tijelo

 

Kako kupovati i čuvati đumbir?

Kada kupuješ đumbir pripazi na sljedeće: svježina ovisi o težini i čvrstoći mesa, dužina je znak zrelosti, a kupiš li zrele izdanke moraš znati da će biti ljući i imati više vlakana.

Svježi đumbir može stajati oko tjedan dana na hladnom mjestu i zadržat će svježinu, dok u hladnjaku može trajati i do nekoliko tjedana, ako ga umotaš u papirni ubrus koji upija vlagu te potom smjestiš u plastičnu vrećicu.

S kojim se jelima izvrsno slaže?

Sušeni mljeveni đumbir nema okus poput svježeg i oni se ne mogu međusobno zamjenjivati u receptima - đumbir u prahu je najbolji u slatkim jelima poput peciva, biskvita i pudinga. Također se izvrsno sljubljuje s pečenom rabarbarom i pečenim jabukama.

Đumbir izvrsno ide i u sljedeća jela: curry, pirjano meso, a posebno piletinu, chutneyje i ukiseljeno povrće, juhe, jela od riba, uz sireve, kuhano i pečeno voće, napitke i kuhano vino...

Savjet više: Naribani đumbir je uvijek dobra ideja!

Uvijek imaj malo svježeg đumbira u hladnjaku i kupi strugalicu posebno namijenjenu struganju đumbira. Prodaje se najčešće u trgovinama japanskom robom. 

Naribaj đumbir i iscijedi sok, koji će svako jelo od riba ili rakova učiniti zanimljivim. Dodaj ga juhama, marinadama i varivima, osobito onima od govedine, neposredno prije posluživanja.

 

za prste polizati Pečena pileća krilca u marinadi od meda i đumbira

Napravi ušećereni đumbir

  1. Oguli i nareži na tanke ploške 500 g svježeg đumbira. Stavi ga u lonac, prelij ga vodom i polako kuhaj dok ne omekša, oko 30 minuta. Ocijedi.
  2. Izvaži ga i stavi u lonac s jednakom količinom šećera i 3 žlice vode. 
  3. Zakuhaj ga, često miješajući, pa kuhaj dok đumbir ne postane proziran, a tekućina gotovo ne ispari.
  4. Smanji vatru i kuhaj dalje, uz stalno miješanje, dok ne bude gotovo suh. Uvaljaj ga u šećer. Drži u hermetički zatvorenim posudama i iskoristi unutar 3 mjeseca.

 

50 shades of hunger Izvrsni keksići od limuna, đumbira i meda

Novi način Radiš li i ti ovu grešku kada pohranjuješ đumbir?

 

Posjeti Gastro.hr