Svestrani timijan - nema jela kojem neće poboljšati okus!

Karolina Grabowska/Pexels Timijan je vrlo svestran začin, a ima ga oko 300 vrsta
Kada kuhaš s timijanom, svakako ga dodaj rano u procesu kako bi ulja i okus imali vremena da se oslobode. Ova je biljka izvrsna kada se koristi svježa i dobro ide u mnoge tipične umake za tjesteninu, ali i druga jela...
Vidi originalni članak

Ako si jedan od sretnika koji u svom vrtu uzgaja timijan, možeš učiniti ono što su stari Rimljani obožavali - okupati se u njemu! Vjeruje se da su Grci i Rimljani dodavali ovu biljku izravno u svoje kupke; a uljni ekstrakti iz biljke korišteni su za izradu ulja za kupku i masažu.

No, ipak smo na gastro stranicama pa ćemo ovaj put istaknuti kako timijan pomaže u probavi masne hrane, ali je i toliko raznovrstan da vjerojatno ne postoji nijedno jelo kojemu ne može poboljšati okus!

 

Mirisi, zlato... Začinsko bilje koje morate imati u kuhinji

 

Najpopularniji u talijanskoj i francuskoj kuhinji

Kulinarska primjena ove mediteranske biljke, koja se danas uzgaja u mnogim regijama svijeta, najpopularnija je u talijanskoj kuhinji gdje je poznat kao 'timo', a još više u francuskoj kuhinji. Iako postoji oko 300 vrsta ove biljke, najčešće vrste koje se koriste u kuhanju su thymus vulgaris ('obični' timijan)thymus citriodorus (limunski timijan), no draga nam je i srodna biljka - divlja majčina dušica, odnosno thymus serpyllum.

Kada kuhaš s timijanom, svakako ga dodaj rano u procesu kako bi eterična ulja i okusi imali vremena da se oslobode. Ova je biljka izvrsna kada se koristi svježa i dobro ide u mnoge tipične umake za tjesteninu koji često sadrže paprike i patlidžane.

Timijan je izvrstan dodatak mnogim vrstama povrća, uključujući rajčice i pečeni krumpir. Mnogi recepti za pečenu ribu na žaru ili u pećnici, kao što su brancin ili cipli, zahtijevaju timijan.

 

Brzi riblji ručak Hrskavi popečci od oslića s mirisom timijana

 

Od pečenog mesa do temeljaca i variva

Za pečeno meso i meso s roštilja timijan se dobro slaže s kaduljom i ružmarinom. Kada pečeš na roštilju, možeš postići izvrsne rezultate ako meso prije pečenja mariniraš nekoliko sati s tri biljke (timijan ili majčina dušica, kadulja i ružmarin), uz kvalitetno maslinovo ulje i papar.

Timijan se često koristi u temeljcima i varivima - bitna je komponenta bouquet garnija i mješavine začina Herbes de Provence koji se često koriste u talijanskoj kuhinji - kao i u aromatičnim uljima.

 

ODLIČAN PRILOG Jamiejev krumpir - ljepljiv, hrskav i aromatičan

 

Kako čuvati i osušiti timijan?

Svježe listove čuvaj u plastičnim vrećicama u hladnjaku ili ih zaledi u posudi za led. Sušene listove čuvaj na hladnom i tamnom mjestu u hermetičkim posudama.

Uberi stabljike neposredno prije cvjetanja, poveži ih u vezice i objesi na toplom, suhom i zračnom mjestu. Inače, sušeni timijan u trgovinama nije ni blizu onom koji osušiš kod kuće! Kada koristiš svježi timijan, otkini listove sa stabljike koja je drvenasta i ne može se prožvakati.

Posjeti Gastro.hr