Svjetske mjerne jedinice u domaćoj kuhinji

Thinkstock
Internet je donio bezbroj dobrobiti, a među njima i brojne kuharske zajednice u kojima možete lako i jednostavno naučiti kuhati i najneobičnija jela
Vidi originalni članak

Ono što je našim bakama odradila Zlatna knjiga kuharstva Mire Vučetić, mi danas moramo odraditi sami jer, unatoč napretku, recept se na internetu neće sam prevesti, a pogotovo se neće prevesti mjere!

Rastu li vam zazubice na slastice i hranu iz filmova, zasigurno ste se okušali u izradi američke pite od jabuka i kolača od bundeve ili mrkve. I suočili se s mjerama u šalicama i žlicama. Možda ste zalutali na neki britanski website ili vam je prabakin recept stigao od rođakinje iz daleke Australije, „pripasan“ na funte, unce, pinte i kvarte? Nitko vam nikad nije spomenuo da pri mjerenju treba razlikovati tekuću uncu i uncu za grame? Nije problem i ne, ne morate nabavljati setove žlica i šalica te si dodatno zatrpavati kuhinju!

Za tekuće sastojke koristite se ovim mjerama:

  • 1 čajna žlica = 5 mL
  • 1 jušna žlica = 15 mL
  • 1 tekuća unca = 30 mL
  • 1 šalica = 250 mL
  • 1 pinta = 500 mL
  • 1 kvarat = 1 L
  • 1 galon = 4 L

Za masu ovim mjerama:

  • 1 unca = 28 g
  • 1 funta = 450 g

U američkim ćete receptima također često naići na mjeru za maslac u štapićima. Takvi štapići u prodaji iznose 110 g. Kad je riječ o mjerenju sipkih sastojaka na šalice, postupak se komplicira zbog razlike u masi. Tu ćete morati učiti putem, istražujući količine. Najbolje je da to zapisujete u vlastitu knjigu recepata (bilježnicu ili dokument na kompjuteru). Ako vam je to pipavo, dizajnirajte svoje slikovne tablice, isprintajte ih i plastificirajte.
 

Neki od uobičajenih sastojaka preračunati u šalice:

  • 1 šalica brašna = 150 g
  • 1 šalica šećera = 225 g
  • 1 šalica kakaa = 120 g
  • 1 šalica jogurta = 250 g
  • 1 šalica mljevenih orašastih plodova = 150 g

Kod praška za pecivo žličice nisu pouzdane, ali sve je OK znate li da na 500 g brašna ide 12 g praška (1 vrećica). Ono što još trebate znati jest da inč iznosi 2,5 cm te da ga u nas zovu i col. I da se od Fahrenheita oduzme 32 te se dobiveni broj podijeli s 1,8 da bi se došlo do Celzijusa!

Ne zaboravite na praktičnu mjericu za vaše recepte - čašicu Brzo & Fino kiselog vrhnja sa skalom za tekuće i krute sastojke, kao ni na gotove Brzo & Fino umake uz koje je priprema jela svjetskih kuhinja još jednostavnija.

Posjeti Gastro.hr