Punjeni krumpir jednostavno je i zasitno jelo. Koristite organski uzgojen krumpir, dobro ga operite i skuhajte napola. Kad se malo ohladi, prerežite ga i izdubite da stijenke budu debljine otprilike 5 milimetara. Izdubljeno meso krumpira pomiješajte s naribanim tikvicama i sirom.
Dodajte papar i sol, malo muškatnog oraščića i prstohvat crvene paprike. Napunite izdubljene krumpire i zapecite u pećnici 15-ak minuta na 200 stupnjeva, preliveno Brzo & Fino umakom bechamel. Poslužite s preprženim komadićima slanine i uz mješavinu proljetne salate - matovilca i mladog špinata.
Što spaja Liku i Švedsku? Pole! Naši su stari stoljećima na polovice krumpira stavljali slaninu i začine, a Šveđani imaju svoju, svjetski poznatu inačicu nazvanu po restoranu koji ju je proslavio - krumpir hasselback!
Srednje velike, oguljene krumpire valja zarezati do ¾ dubine na razmake od 5 milimetara. U udubine smjestite listiće maslaca, začinite po želji: osnova su sol i papar, a može se dodati češnjak, timijan, Ribanac, krušne mrvice… Pecite u pećnici oko 45 minuta na 220 stupnjeva, dok ne dobiju hrskavu koricu. A dodate li u utore ploške slanine i servirate uz Brzo & Fino umak od gljiva, dobit ćete pravu malu gozbu!
Rastopite maslac s češnjakom i grančicom ružmarina te time zalijte ploške krumpira. Dobro protresite da se okusi prožmu pa dodajte soli i papra. Poslažite krumpir „crijepasto“ i tako pripremljen složenac prelijte Brzo & Fino umakom okusa Ribanca, ribanim sirom ili jajima umućenima u vrhnje. Pecite na otprilike 200 stupnjeva dok se ne zapeče i dobili ste gratinirani krumpir.
Uživajte u krumpiru i kuhanju jela svjetskih kuhinja uz Brzo & Fino gotove umake.