Najave 24. veljače 2017.

Gratinirani, hasselback i punjeni: Krumpirovo trojstvo

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Krumpir je namirnica omiljena u svakoj kući, ukusan je, hranjiv i sadrži mnoge minerale i vitamine. Iako ga većina najviše voli prženog ili u pireu, od njega se mogu napraviti razna brza, fina i maštovita jela.

Punjeni krumpir jednostavno je i zasitno jelo. Koristite organski uzgojen krumpir, dobro ga operite i skuhajte napola. Kad se malo ohladi, prerežite ga i izdubite da stijenke budu debljine otprilike 5 milimetara. Izdubljeno meso krumpira pomiješajte s naribanim tikvicama i sirom.

Dodajte papar i sol, malo muškatnog oraščića i prstohvat crvene paprike. Napunite izdubljene krumpire i zapecite u pećnici 15-ak minuta na 200 stupnjeva, preliveno Brzo & Fino umakom bechamel. Poslužite s preprženim komadićima slanine i uz mješavinu proljetne salate - matovilca i mladog špinata.
 

punjeni krumpir | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Što spaja Liku i Švedsku? Pole! Naši su stari stoljećima na polovice krumpira stavljali slaninu i začine, a Šveđani imaju svoju, svjetski poznatu inačicu nazvanu po restoranu koji ju je proslavio - krumpir hasselback!

Srednje velike, oguljene krumpire valja zarezati do ¾ dubine na razmake od 5 milimetara. U udubine smjestite listiće maslaca, začinite po želji: osnova su sol i papar, a može se dodati češnjak, timijan, Ribanac, krušne mrvice… Pecite u pećnici oko 45 minuta na 220 stupnjeva, dok ne dobiju hrskavu koricu. A dodate li u utore ploške slanine i servirate uz Brzo & Fino umak od gljiva, dobit ćete pravu malu gozbu!

Hasselback krumpiri sa slaninom | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Rastopite maslac s češnjakom i grančicom ružmarina te time zalijte ploške krumpira. Dobro protresite da se okusi prožmu pa dodajte soli i papra. Poslažite krumpir „crijepasto“ i tako pripremljen složenac prelijte Brzo & Fino umakom okusa Ribanca, ribanim sirom ili jajima umućenima u vrhnje. Pecite na otprilike 200 stupnjeva dok se ne zapeče i dobili ste gratinirani krumpir.
 

gratinirani krumpir | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Uživajte u krumpiru i kuhanju jela svjetskih kuhinja uz Brzo & Fino gotove umake.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.