gastro postao
Obožavate li krumpir i spremate na desetke inačica recepata s njim u glavnoj ulozi, ovaj će vas recept oduševiti!
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Potrebno vam je
- 8 većih krumpira
- 500 g miješanog mljevenog mesa
- 2 režnja češnjaka
- 2 glavice luka
- 75 g pancete
- 3 dl pasirane rajčice
- 1 dl crnog vina
- 8 žličica kiselog vrhnja
- 1 dl maslinovog ulja
- sol, papar i drugi začini
Priprema
- Krumpire operite, posušite pa koru premažite maslinovim uljem i utrljajte u nju malo soli. Stavite ih u lim i prekrijte folijom te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva cca oko sat i pol.
- Za to vrijeme nasjeckajte sitno luk i pancetu, popržite na maslinovom ulju pa dodajte meso i protisnuti češnjak. Kad meso posmeđi dodajte vino, a nakon petnaestak minuta i pasiranu rajčicu. Promiješajte i poklopite te pustite da se kuha sljedećih 45 minuta na laganoj vatri, povremeno miješajući. Posolite i popaprite te po želji dodajte mediteranskih začina (bosiljak, origano, peršin...)
- Kada je krumpir gotov, tanko mu odrežite “poklopac” po dužini. Izdubite sredinu krumpira žličicom.
- Polovicu količine izdubljene sredine krumpira (može i više) protisnite gnječilicom za pire. Dodajte sol i papar, prema želji. Ubacite i pripremljeno meso pa dobro promiješajte. Smjesom bogato punite krumpire. Punjene krumpire vratite u pećnicu te zapecite na 180 stupnjeva 10-15 minuta.
- Servirajte toplo, ukrašeno žličicom vrhnja i nasjeckanim mladim lukom.
Dobar tek!