Ono što je našim bakama odradila Zlatna knjiga kuharstva Mire Vučetić, mi danas moramo odraditi sami jer, unatoč napretku, recept se na internetu neće sam prevesti, a pogotovo se neće prevesti mjere!
Rastu li vam zazubice na slastice i hranu iz filmova, zasigurno ste se okušali u izradi američke pite od jabuka i kolača od bundeve ili mrkve. I suočili se s mjerama u šalicama i žlicama. Možda ste zalutali na neki britanski website ili vam je prabakin recept stigao od rođakinje iz daleke Australije, „pripasan“ na funte, unce, pinte i kvarte? Nitko vam nikad nije spomenuo da pri mjerenju treba razlikovati tekuću uncu i uncu za grame? Nije problem i ne, ne morate nabavljati setove žlica i šalica te si dodatno zatrpavati kuhinju!
Za tekuće sastojke koristite se ovim mjerama:
- 1 čajna žlica = 5 mL
- 1 jušna žlica = 15 mL
- 1 tekuća unca = 30 mL
- 1 šalica = 250 mL
- 1 pinta = 500 mL
- 1 kvarat = 1 L
- 1 galon = 4 L
Za masu ovim mjerama:
- 1 unca = 28 g
- 1 funta = 450 g
U američkim ćete receptima također često naići na mjeru za maslac u štapićima. Takvi štapići u prodaji iznose 110 g. Kad je riječ o mjerenju sipkih sastojaka na šalice, postupak se komplicira zbog razlike u masi. Tu ćete morati učiti putem, istražujući količine. Najbolje je da to zapisujete u vlastitu knjigu recepata (bilježnicu ili dokument na kompjuteru). Ako vam je to pipavo, dizajnirajte svoje slikovne tablice, isprintajte ih i plastificirajte.
Neki od uobičajenih sastojaka preračunati u šalice:
- 1 šalica brašna = 150 g
- 1 šalica šećera = 225 g
- 1 šalica kakaa = 120 g
- 1 šalica jogurta = 250 g
- 1 šalica mljevenih orašastih plodova = 150 g
Kod praška za pecivo žličice nisu pouzdane, ali sve je OK znate li da na 500 g brašna ide 12 g praška (1 vrećica). Ono što još trebate znati jest da inč iznosi 2,5 cm te da ga u nas zovu i col. I da se od Fahrenheita oduzme 32 te se dobiveni broj podijeli s 1,8 da bi se došlo do Celzijusa!
Ne zaboravite na praktičnu mjericu za vaše recepte - čašicu Brzo & Fino kiselog vrhnja sa skalom za tekuće i krute sastojke, kao ni na gotove Brzo & Fino umake uz koje je priprema jela svjetskih kuhinja još jednostavnija.