Trikovi kako napraviti savršeno prhko tijesto

123rf
Priprema domaćeg tijesta je umijeće koje su naše bake „imale u malom prstu“. Ali zato imamo internet!
Vidi originalni članak

Ako ste naumili savladati ovu vještinu, predlažemo vam da najprije krenete s pripremom prhkog tijesta. Jednom kada naučite osnovne principe pravljenja tijesta, priprema kompliciranijih tijesta poput dizanog ili lisnatog tijesta činit će vam se mnogo jednostavnijom.


Donosimo vam nekoliko osnovnih pravila koja će vam olakšati pripremu tijesta.

 

Mali gastro trikovi Otkrili smo tajnu savršenog prhkog tijesta


1. Nemojte pretjerivati s brašnom
Kod valjanja tijesta nemojte koristiti preveliku količinu brašna – lagano posipanje bit će dovoljno da se tijesto ne zalijepi za radnu površinu.

 

Neki novi okusi Pita bez dna: Kremaste gljive i piletina s prhkim tijestom


2. Dajte tijestu dovoljno vremena
Pustite li tijesto da se odmori prije ubacivanja u vruću pećnicu, postići ćete bolje rezultate pečenja.


3. Iskoristite jaja
Premažite tijesto žumanjkom prije samog pečenja kako bi dobilo prekrasnu zlatno smeđu boju.

 

To je kolač! Kraljica prhkog tijesta: Franjina pita


4. Zamotajte ostatke tijesta
Tijesto odlično podnosi niske temperature. Stoga ostatke tijesta možete slobodno zamotati prianjajućom folijom i staviti u zamrzivač.

Posjeti Gastro.hr