gastro postao
Sjajna ideja za neobičan i nevjerojatno ukusan ručak.
Napravite pitu bez dna na najjednostavniji način. Pripremite gust, ukusan umak od gljiva i piletine, a zatim sve prebacite u kalup za pitu. Prekrijte kalup prhkim tijestom, premažite jajem i pecite dok ne poprimi lijepu zlatnu boju. Možete pripremiti i više manjih pita u keramičkim kalupima za lava cake pa razveseliti prijatelje kreativnim ručkom ili večerom.
Potrebno vam je:
- 2 šalice brašna
- 1 žličica soli
- 150 g maslaca
- 1 jaje
- 1 žlica octa
- 1 luk
- 1 žlica pelata
- 300 g šampinjona
- 400 g piletine
- 100 ml vina
- 300 ml temeljca
- 3 žlice brašna
- 1 jaje
Priprema:
- Za pripremu tijesta pomiješajte brašno i sol, a zatim dodajte polovicu ohlađenog maslaca i povežite namirnice prstima dok ne dobijete mrvičasto tijesto.
- Dodajte jaje, ocat i nekoliko žličica hladne vode.
- Kada dobijete čvrsto tijesto, umotajte ga u foliju pa spremite u hladnjak na dva sata.
- Na tavi otopite dvije žlice maslaca i dodajte sjeckani luk.
- Pirjajte dok ne omekša pa dodajte pelate i komadiće piletine.
- Ubacite šampinjone.
- Dodajte vino i kuhajte dok ne ispari.
- Dodajte temeljac i kuhajte oko desetak minuta.
- Na tavi otopite ostatak maslaca pa mu dodajte brašno.
- Kuhajte dok ne dobijete grudice, a zatim umiješajte rijetki umak od gljiva.
- Kuhajte dok ne postane gusto.
- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
- Manje posudice napunite gustim umakom i prekrijte tijestom koje ste razvaljali na debljinu od pola centimetra.
- Premažite razmućenim jajem.
- Na sredini napravite rupice ili iksić pomoću noža pa pecite oko pola sata ili dok tijesto ne dobije boju.
Dobar tek!