Recepti 03. prosinca 2016.

Pita bez dna: Kremaste gljive i piletina s prhkim tijestom

foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Sjajna ideja za neobičan i nevjerojatno ukusan ručak.

Napravite pitu bez dna na najjednostavniji način. Pripremite gust, ukusan umak od gljiva i piletine, a zatim sve prebacite u kalup za pitu. Prekrijte kalup prhkim tijestom, premažite jajem i pecite dok ne poprimi lijepu zlatnu boju. Možete pripremiti i više manjih pita u keramičkim kalupima za lava cake pa razveseliti prijatelje kreativnim ručkom ili večerom.

Potrebno vam je:

  • 2 šalice brašna
  • 1 žličica soli
  • 150 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žlica octa
  • 1 luk
  • 1 žlica pelata
  • 300 g šampinjona
  • 400 g piletine
  • 100 ml vina
  • 300 ml temeljca
  • 3 žlice brašna
  • 1 jaje

Priprema:

  1. Za pripremu tijesta pomiješajte brašno i sol, a zatim dodajte polovicu ohlađenog maslaca i povežite namirnice prstima dok ne dobijete mrvičasto tijesto.
  2. Dodajte jaje, ocat i nekoliko žličica hladne vode.
  3. Kada dobijete čvrsto tijesto, umotajte ga u foliju pa spremite u hladnjak na dva sata.
  4. Na tavi otopite dvije žlice maslaca i dodajte sjeckani luk.
  5. Pirjajte dok ne omekša pa dodajte pelate i komadiće piletine.
  6. Ubacite šampinjone.
  7. Dodajte vino i kuhajte dok ne ispari.
  8. Dodajte temeljac i kuhajte oko desetak minuta.
  9. Na tavi otopite ostatak maslaca pa mu dodajte brašno.
  10. Kuhajte dok ne dobijete grudice, a zatim umiješajte rijetki umak od gljiva.
  11. Kuhajte dok ne postane gusto.
  12. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
  13. Manje posudice napunite gustim umakom i prekrijte tijestom koje ste razvaljali na debljinu od pola centimetra.
  14. Premažite razmućenim jajem.
  15. Na sredini napravite rupice ili iksić pomoću noža pa pecite oko pola sata ili dok tijesto ne dobije boju.

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.