08. rujna 2016.

Razveselite se bogatom pitom od piletine i povrća

pita od piletine
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Bogata pita s dubokim rubovima zasitit će vas i staviti vam osmijeh na lice.

Pripremite pitu s dubokim rubovima kako bi u nju stalo što više nadjeva od povrća i kuhane piletine. Piletinu možete kuhati u temeljcu da bi bila bogatijeg okusa. Neka se krčka dugo kako bi se lijepo raspadala na dodir. Priprema nadjeva još je jednostavnija, pripremite ga od povrća koje imate u hladnjaku – mrkva, grašak, nešto tikvica, možda pokoja paprika. Sve propirjajte kako bi povrće omekšalo i zapecite u finom, hrskavom prhkom tijestu. Ova pita idealan je ručak bez previše razmišljanja i još bolji način da ispraznite hladnjak prije sljedeće nabavke namirnica.

Potrebno vam je:

  • 4 šalice brašna
  • 1 žličica soli
  • 200 g maslaca
  • Hladna voda
  • Maslinovo ulje
  • 1 luk
  • 3 mrkve
  • 1 tikvica
  • 2 paprike
  • 1 šalica mlijeka
  • 1 šalica graška
  • 3 režnja češnjaka
  • 4 šalice kuhane piletine
  • ½ šalice vrhnja
  • Lovor, ružmarin, majčina dušica

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i namastite kalup u kojem ćete peći pitu.
  2. Tijesto za pitu pripremite od brašna, soli i maslaca.
  3. Povezujte ih dok se ne spoje, a zatim dodajte hladne vode po potrebi.
  4. Podijelite tijesto za dva dijela tako da jedan bude veći od drugog.
  5. Umotajte u prozirnu foliju i pospremite u hladnjak.
  6. Na maslinovom ulju pržite luk i dodajte povrće nasjeckano na kockice.
  7. Zalijte s malo vode i pustite da se pirja.
  8. Stavite dvije žlice maslaca u posudu pa dodajte brašno, a zatim i mlijeko.
  9. Kuhajte dok ne postane gusto, posolite i popaprite.
  10. Kada je povrće ostalo bez vode, dodajte ga u gusti umak od mlijeka, začinite začinima i pustite da se lagano ohladi.
  11. Dodajte vrhnja i kuhane piletine.
  12. Izvadite tijesto iz hladnjaka, razvaljajte ga i stavite na dno kalupa.
  13. Prekrijte sve stranice kalupa tijestom.
  14. Pecite tako nekih 15 minuta dok ne dobije boju, a zatim izvadite, lagano ohladite i napunite smjesom od povrća i piletine u umaku.
  15. Prekrijte ostatkom tijesta koje ste razvaljali, napravite rupe na vrhu i pecite oko 40 do 50 minuta.
  16. Prije posluživanja ohladite.

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.