Glavna karakteristika koja razlikuje deep dish pizzu od obične pizze na koju smo navikli jest njezina dubina. Prava Chicago deep dish pizza trebala bi biti visoka 5cm, a njezino dno i rubovi debeli zbog količine nadjeva kojim se puni. Također, tijesto za ovakvu vrstu pizze trebalo bi biti nešto masnije kako bi postalo hrskavije kada se ispeće. Upravo zato, ona je puno zasitnija i idealna je za uživanje u većem društvu.
Redosljed slaganja namirnica kod ovakve pizze je obrnut pa tako prvo dolazi sir, mesni ili riblji nadjev kojim želite oplemeniti svoju pizzu i na kraju umak od rajčice.
Takvoj pizzi potrebno je nešto dulje pečenje, a nije naodmet tijesto kratko ispeći prije samog punjenja nadjevom. Kad je gotova ostavite je da malo odstoji kako se ne bi raspala pri rezanju. Kad je pizza još topla, narežite je i uživajte.
Za pripremu tijesta, potrebno vam je:
- Brašno
- Voda
- Šećer
- Suhi kvasac
- Sol
- Šećer
- Ulje
Za nadjev:
- Sir
- Suha salama
- Umak od rajčice
- Origano, bosiljak po želji
Postupak:
- Tijesto izradite tako da pomiješate sve sastojke i mijesite ih dok ne dobijete mekanu smjesu.
- Premažite smjesu uljem i ostavite da se diže dok se tijesto nije udvostručilo.
- Razvaljajte ga i stavite u posudu u kojoj ćete ga peći tako da tijestom prekrijete svaku stranu posude.
- Dodajte nadjev i pecite u pećnici na 200 stupnjeva dok se tijesto lagano ne zarumeni.
Cijeli postupak pripreme pogledajte u videu.
Dobar tek!