Špajza 02. listopada 2017.

Trikovi kako napraviti savršeno prhko tijesto

Prhke kocke
foto: 123rf
gastro postao gastro.24sata.hr
Priprema domaćeg tijesta je umijeće koje su naše bake „imale u malom prstu“. Ali zato imamo internet!

Ako ste naumili savladati ovu vještinu, predlažemo vam da najprije krenete s pripremom prhkog tijesta. Jednom kada naučite osnovne principe pravljenja tijesta, priprema kompliciranijih tijesta poput dizanog ili lisnatog tijesta činit će vam se mnogo jednostavnijom.

Prhka savijača od trešanja | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Donosimo vam nekoliko osnovnih pravila koja će vam olakšati pripremu tijesta.

 

Možda vas zanima... Otkrili smo tajnu savršenog prhkog tijesta Špajza


1. Nemojte pretjerivati s brašnom
Kod valjanja tijesta nemojte koristiti preveliku količinu brašna – lagano posipanje bit će dovoljno da se tijesto ne zalijepi za radnu površinu.

 

Možda vas zanima... Pita bez dna: Kremaste gljive i piletina s prhkim tijestom Recepti


2. Dajte tijestu dovoljno vremena
Pustite li tijesto da se odmori prije ubacivanja u vruću pećnicu, postići ćete bolje rezultate pečenja.


3. Iskoristite jaja
Premažite tijesto žumanjkom prije samog pečenja kako bi dobilo prekrasnu zlatno smeđu boju.

 

Možda vas zanima... Kraljica prhkog tijesta: Franjina pita Kolumne


4. Zamotajte ostatke tijesta
Tijesto odlično podnosi niske temperature. Stoga ostatke tijesta možete slobodno zamotati prianjajućom folijom i staviti u zamrzivač.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.