Ako ste naumili savladati ovu vještinu, predlažemo vam da najprije krenete s pripremom prhkog tijesta. Jednom kada naučite osnovne principe pravljenja tijesta, priprema kompliciranijih tijesta poput dizanog ili lisnatog tijesta činit će vam se mnogo jednostavnijom.
Donosimo vam nekoliko osnovnih pravila koja će vam olakšati pripremu tijesta.
1. Nemojte pretjerivati s brašnom
Kod valjanja tijesta nemojte koristiti preveliku količinu brašna – lagano posipanje bit će dovoljno da se tijesto ne zalijepi za radnu površinu.
2. Dajte tijestu dovoljno vremena
Pustite li tijesto da se odmori prije ubacivanja u vruću pećnicu, postići ćete bolje rezultate pečenja.
3. Iskoristite jaja
Premažite tijesto žumanjkom prije samog pečenja kako bi dobilo prekrasnu zlatno smeđu boju.
4. Zamotajte ostatke tijesta
Tijesto odlično podnosi niske temperature. Stoga ostatke tijesta možete slobodno zamotati prianjajućom folijom i staviti u zamrzivač.