Ultimativni vodič: Saznaj kako brzo ukiseliti bilo koje povrće

Shutterstock : Kako jednostavno ukiseliti bilo koje povrće?
Saznaj male tajne brzinskog kiseljenja povrća!
Vidi originalni članak

Domaći, slani kiseli krastavci izvađeni izravno iz hladnjaka jedan su od omiljenih ljetnih užitaka. Za kiseljenje povrća potrebna je prije svega dobra volja, svježe povrće, dobra tekuća baza i pravilno pripremljene staklenke. U nastavku ti donosimo savjete i jednostavnu formulu za kiseljenje koju možeš prilagoditi bilo kojem svježem povrću.

Brzo kiseljenje povrća - je li moguće?

Brzo kiseljenje sjajno je rješenje za čuvanje svježeg sezonskog povrća s tržnice ili iz vrta. Brzo kiseljenje, kako mu i samo ime kaže zaista je brzo i jednostavno. Povrće se kiseli u otopini octa, vode i soli (ponekad i šećera) i čuva u hladnjaku. Imaj na umu da brzo kiseljeni kiseli krastavci ne razvijaju jak okus kao fermentirani kiseli krastavci, ali im je potrebno samo nekoliko dana u salamuri prije nego što se u njima može uživati. 

Svježe je najbolje!

Kiseljenje je najbolje obaviti sa svježim povrćem. Gotovo se svako povrće može ukiseliti, a oblik koji ćeš odlučiti ukiseliti u potpunosti ovisi o tebi. Na primjer, mrkva se može oguliti i narezati na štapiće ili kolutiće. Cherry rajčice najbolje se čuvaju cijele. Zeleno povrće, poput mahuna ili šparoga, može se blanširati u kipućoj vodi dvije do tri minute, a zatim prebaciti u ledenu kupelj kako bi se očuvala boja. 

Ukratko...

Tanko nareži: krastavce, tikvice, đumbir, crveni luk
Izreži na štapiće: mrkvu, krastavce
Oguli: mrkvu
Blanširaj: mahune (po želji)

Kako pripremiti salamuru?

Za brzo kiseljene potrebna je baza napravljena od istog omjera octa i vode, no u slučaju da ti se to čini previše kiselo, omjer možeš prilagoditi svom ukusu. Dakle, osnova baze je ocat, a koju ćeš vrstu odabrati također prepuštamo tebi - bijeli ocat, jabučni, vinski ili rižin ocat su dobar odabir. Osim octa, žličice šećera i žličice soli, veliku ulogu u okusu odigrat će i začini.

Poigraj se s okusima...

Tajna zaista jedinstvenog, aromatičnog ukiseljenog povrća jest u začinima koje dodajemo salamuri. Kiseli krastavci odlično se slažu s okusom češnjaka, sjemenkama kopra i pahuljicama crvene paprike. Mrkva postaje egzotičnija kada se kiseli s korijanderom, đumbirom, kurkumom i majčinom dušicom. Druge klasične kombinacije jesu zeleni grah s češnjakom i svježim koprom, cherry rajčice sa zrnom crnog papra i češnjakom te tikvice s lukom i češnjakom.

  • Svježe začinsko bilje: kopar, majčina dušica, origano i ružmarin
  • Osušeno bilje: majčina dušica, kopar, ružmarin, origano
  • Češanj češnjaka: zdrobljen za blagi okus ili narezan za jači okus češnjaka
  • Svježi đumbir: oguljen i tanko narezan
  • Mljeveni začini: kurkuma ili dimljena paprika izvrsni su i po boji i po okusu

Kako pripremiti teglice?

Osim odabira najboljih plodova, važno je i dobro pripremiti staklenke. Staklenke, poklopci, kao i sav pribor koji koristiš moraju biti savršeno čisti. Staklenke i poklopce dobro operite vodom i deterdžentom te isperite vrućom vodom.

Popularan način sterilizacije staklenki je i kuhanje u uzavreloj vodi od 10 do 15 minuta neposredno prije punjenja.  Staklenke možeš sterilizirati i u pećnici. Drži ih oprane i otvorene u pećnici zagrijanoj na 200°C oko pet minuta. Nakon steriliziranja staklenke izvadi čistom rukavicom. Prilikom punjenja povrća u staklenke vodi računa da ne zaprljaš rubove staklenki jer to sprečava kvalitetno zatvaranje poklopaca te omogućuje klicama plijesni da prodru u staklenku. 

Kako brzo ukiseliti bilo koje povrće?

Količina navedena u nastavku dovoljna je za 2 srednje staklenke, a vrijeme pripreme je 20 minuta. 

  • 500 g svježeg povrća (krastavaca, mrkve, mahune, tikvica ili cherry rajčica)
  • 2 grančice svježeg začinskog bilja, poput majčine dušice, kopra ili ružmarina (po izboru)
  • 1 do 2 žličice cijelih začina, poput zrna crnog papra, korijandera ili sjemenki gorušice (po izboru)
  • 1 žličica suhog začinskog bilja ili mljevenih začina (po izboru)
  • 2 češnja češnjaka, zdrobljena ili narezana (po izboru)
  • 1 šalica octa (jabučnog, bijelog ili rižinog)
  • 1 šalica vode
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica šećera (po izboru)

Upute: 

  1. Pripremi staklenke prema gore navedenim uputama.
  2. Pripremi povrće - operi ga i osuši. Izreži povrće na željene oblike.
  3. Dodaj arome. Začinsko bilje, začine ili češnjak koje koristiš podijeli između staklenki.
  4. Dodaj povrće. Stavljaj povrće u staklenke pazeći da ostavljaš oko 1/2 cm prostora od ruba staklenke do povrća. 
  5. Napravi salamuru. Ocat, vodu, sol i šećer (ako ga koristiš) stavi u mali lonac na jaku vatru. Pusti da zavrije, miješajući dok se sol i šećer ne otope. Prelij povrće salamurom. Staklenke nekoliko puta lagano lupni o radnu plohu kako bi uklonila sve mjehuriće zraka. Po potrebi dolij još salamure.
  6. Zatvori staklenke. Stavi poklopce na staklenke i dobro ih zatvori. 
  7. Ostavi da se staklenke ohlade na sobnu temperaturu. Ukiseljeno povrće čuvaj u hladnjaku. Na otvaranje pričekaj najmanje dva dana, a zatim ga potroši u roku od dva tjedna.

Kod kuće pripremi i...

Vrhunac sezone Napravi zalihu najukusnijih sušenih rajčica!

Neodoljivo ukusan Vodimo te kroz pripremu domaćeg džema od šljiva

mali vodič Kako napraviti savršen pesto od bosiljka?

 

Posjeti Gastro.hr