Treba li zaista podgrijavati pire krumpir - i kako?

Pixabay Pire krumpir, pačja prsa i umak - odličan ručak. A što kad ostane pirea?
Pitali smo nutricionisticu što se događa s krumpirom kada se ponovno zagrijava!
Vidi originalni članak

Podgrijavanje pire krumpira nije jednostavno u smislu da ga samo gurneš u mikrovalnu pećnicu i to je to - posao gotov. Poput ostalih škrobnih jela koja se rade s mliječnim proizvodima, pire krumpir može postati suh i ljepljiv ako se podgrijava prebrzo i na prevelikoj temperaturi.

 

Oprez Nikada nemoj podgrijavati ovu hranu!

 

Stoga, za najbolje rezultate preskoči mikrovalnu pećnicu. Velika vrućina izvlači vlagu iz pire krumpira i krajnji rezultat neće biti dobar. Sljedećeg ga puta pokušaj podgrijati u pećnici!

Najbolji način za zagrijavanje pire krumpira

Kada je u pitanju općenito zagrijavanje namirnica, The Kitchn prenosi kako teorija koja prevladava glasi da ih zagrijavati treba na isti način na koji su i kuhane.

No to ne vrijedi u slučaju pire krumpira. Pokušaš li ga zagrijati na vatri na kojoj se i radio sve što ćeš dobiti jest zapečeni krumpir. Umjesto toga, upotrijebi pećnicu i polagano ga zagrij kako bi dobila sjajan rezultat.

Postupak:

  1. Premjesti krumpir u posudu za pečenje: ravnomjerno zagrijavanje krumpira omogućuje brže zagrijavanje uz manje sušenja.
  2. Dodaj vrhnje i maslac: Više vlage i masti dva su tajna sastojka za podgrijavanje ostataka pire krumpira. Stoga, dodaj u krumpir jednu žlicu maslaca i 100 grama vrhnja.
  3. Pokrij ga i polako zagrij: Pokrij posudu za pečenje staklenim poklopcem i stavi ju u pećnicu na 180 stupnjeva na 20 do 30 minuta.

Za kraj, važno je napomenuti i često pitanju činjenicu je li pire krumpir sigurno podgrijavati ili ne? Savjet i odgovor na to pitanje potražili smo kod nutricionistice Sandre Marić Bulat koja nam je rekla da podgrijani krumpir nije kancerogen niti toksičan. No  njegovim podgrijavanjem dolazi do rekristalizacije škrobnih zrnaca, zbog čega ona postaju teže probavljiva i time može stvarati osjećaj težine u želucu kod ljudi s osjetljivim želucem.

 

odličan prilog Dobitna kombinacija: Pire krumpir s kozjim sirom Obavezno isprobajte Četiri verzije pire krumpira Mary Berry

Posjeti Gastro.hr