Špajza 24. rujna 2023.

Treba li zaista podgrijavati pire krumpir - i kako?

Pire krumpir
Pire krumpir, pačja prsa i umak - odličan ručak. A što kad ostane pirea? foto: Pixabay
gastro postao gastro.24sata.hr
Pitali smo nutricionisticu što se događa s krumpirom kada se ponovno zagrijava!

Podgrijavanje pire krumpira nije jednostavno u smislu da ga samo gurneš u mikrovalnu pećnicu i to je to - posao gotov. Poput ostalih škrobnih jela koja se rade s mliječnim proizvodima, pire krumpir može postati suh i ljepljiv ako se podgrijava prebrzo i na prevelikoj temperaturi.

 

Riža Možda vas zanima... Nikada nemoj podgrijavati ovu hranu! Špajza

 

Stoga, za najbolje rezultate preskoči mikrovalnu pećnicu. Velika vrućina izvlači vlagu iz pire krumpira i krajnji rezultat neće biti dobar. Sljedećeg ga puta pokušaj podgrijati u pećnici!

Najbolji način za zagrijavanje pire krumpira

Kada je u pitanju općenito zagrijavanje namirnica, The Kitchn prenosi kako teorija koja prevladava glasi da ih zagrijavati treba na isti način na koji su i kuhane.

No to ne vrijedi u slučaju pire krumpira. Pokušaš li ga zagrijati na vatri na kojoj se i radio sve što ćeš dobiti jest zapečeni krumpir. Umjesto toga, upotrijebi pećnicu i polagano ga zagrij kako bi dobila sjajan rezultat.

Zapečeni pire krumpir | Author: Shutterstock Zapečeni pire krumpir foto: Shutterstock

Postupak:

  1. Premjesti krumpir u posudu za pečenje: ravnomjerno zagrijavanje krumpira omogućuje brže zagrijavanje uz manje sušenja.
  2. Dodaj vrhnje i maslac: Više vlage i masti dva su tajna sastojka za podgrijavanje ostataka pire krumpira. Stoga, dodaj u krumpir jednu žlicu maslaca i 100 grama vrhnja.
  3. Pokrij ga i polako zagrij: Pokrij posudu za pečenje staklenim poklopcem i stavi ju u pećnicu na 180 stupnjeva na 20 do 30 minuta.

Za kraj, važno je napomenuti i često pitanju činjenicu je li pire krumpir sigurno podgrijavati ili ne? Savjet i odgovor na to pitanje potražili smo kod nutricionistice Sandre Marić Bulat koja nam je rekla da podgrijani krumpir nije kancerogen niti toksičan. No  njegovim podgrijavanjem dolazi do rekristalizacije škrobnih zrnaca, zbog čega ona postaju teže probavljiva i time može stvarati osjećaj težine u želucu kod ljudi s osjetljivim želucem.

 

Možda vas zanima... Dobitna kombinacija: Pire krumpir s kozjim sirom Recepti Možda vas zanima... Četiri verzije pire krumpira Mary Berry Recepti
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:11 24. Rujan 2023.

    lagano podgrijat