Špajza 07. siječnja 2024.

8 trikova za bolji okus pire krumpira

Pire krumpir
Pire krumpir - pahuljasti prilog koji nikad ne dosadi foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Pire krumpir je dovoljno jednostavan za pripremu. Ipak, otkrili smo metode koje taj prilog dovode do savršenstva, daju mu savršenu teksturu i nove okuse

Pire krumpir neizbježan je prilog na svakom stolu – ovaj kremasti, bogati dodatak brojnim jelima, jednostavno je kruna svečanog stola, uz bok fino pečenom mesu

Za dobar pire dovoljno je uz krumpir dodati mlijeko ili vrhnje, maslac, sol i papar, ali za kremasto svilenkastu teksturu važnu ulogu mogu odigrati i češnjak, sir ili svježe začinsko bilje. Pire krumpir je dovoljno jednostavan za pripremu, ali otkrili smo metode koje daju savršenu teksturu i nove okuse.

 | Author: Shutterstock Pire krumpir jednostavan je prilog, no postoje trikovi koji ga svaki put čine boljim foto: Shutterstock

 

1. Guliti ili ne guliti

Guljenje krumpira dugotrajan je korak u procesu pravljenja pire krumpira. No ako tražiš glatku, pahuljastu teksturu onda ga svakako oguli prije kuhanja. No, ako ti ne smeta pomalo 'rustikalni' dojam, nema potrebe gubiti dragocjeno vrijeme pripreme na guljenje.

2. Dodaj masnoću

Za što finiji okus dobro je dodati neki biljni začin u masnoću dok je zagrijavaš. Primjerice, dok zagrijavaš mlijeko i maslac u loncu, možeš dodati grančicu ružmarina i lovorov list kako bi mješavina dobila poseban okus. Samo ne zaboravi izvaditi začinsko bilje prije nego što dodaš masnoću u krumpir.

 

Možda vas zanima... Pire krumpir iz pećnice - jer pirea uvijek napraviš previše! Recepti

 

3. Eksperimentiraj sa sirom

Sir je jedan od omiljenih načina da se poigraš s pire krumpirom, pogotovo zato što postoji mnogo vrsta koje možeš izabrati. Gruyère daje finu notu orašastih plodova, a cheddar određenu oštrinu. S druge strane, mascarpone daje svoju raskošnu kremastu teksturu.

4. Fino zapeci

Nisu svi krumpiri jednaki. Neka tvoj izbor budu veći komadi žutog krumpira jer imaju prirodan puterast okus i srednju razinu škroba. Takve sorte krumpira daju ekstra kremastu teksturu koja nikad nije brašnasta. S tankom, svijetlo obojenom korom, najbolja je opcija ako krumpir ostaviš neoguljen.

 | Author: Shutterstock Pire krumpir - obogati ga s malo pečenog češnjaka foto: Shutterstock

5. Ispeci s malo češnjaka

Češnjak je prirodan izbor za spajanje s krumpirom, ali obavezno moraš isprobati pečeni jer pire krumpiru dodaje lijep, bogat okus, kao i dozu slatkoće. Zamotan u foliju i pečen u pećnici, s maslinovim uljem, češnjak omekša i iz ljutog postaje slatki.

Volimo ga staviti u maslac sobne temperature prije nego što ga dodamo u vruću kašu, ali možeš ga iscijediti i ravno u lonac. U svakom slučaju, dobit ćeš bogat, slatki rezultat s češnjakom.

 

pire krumpir Možda vas zanima... Ovo su najčešće greške u pripremi pire krumpira Špajza

 

6. Uloži u gnječilicu za krumpir

Ako redovito radiš pire krumpir, isplati se kupiti gnječilicu za krumpir. Nisu preskupe, a pire krumpir pripremaju u tren oka. Protiskivanjem vrućih krumpira kroz ovaj alat, možeš nježno obraditi krumpire umjesto da ih sami agresivno gnječiš.

Nježnost će rezultirati mekanijom teksturom pirea jer neće ispustiti previše škroba. Naime, od previše škroba pire postaje ljepljiva kaša!

7. Završi svježim začinskim biljem

Za kraj, po pire krumpiru pospi sitno nasjeckano svježe začinsko bilje. Ne samo da će biljke osvježiti krumpir, već će i izgledati lijepo. Vlasac je klasik, ali volimo i majčinu dušicu, peršin, origano, kadulju. 

 | Author: SHUTTERSTOCK U pire krumpiru maslaca nikad nije previše foto: SHUTTERSTOCK

8. Ako si u nedoumici, dodaj još maslaca

Budimo iskreni: najukusniji, najsočniji pire krumpir sadrži značajnu količinu maslaca. Oguljen ili neoguljen, s dodacima ili bez njih, pire krumpir najbolji je s velikom količinom maslaca. Stoga, kada misliš da ima dovoljno maslaca u pireu – uvijek možeš dodati još malo.

 

Pire krumpir Možda vas zanima... Treba li zaista podgrijavati pire krumpir - i kako? Špajza Možda vas zanima... Pripremi švedske mesne okruglice s pire krumpirom Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.