Recepti 23. studenoga 2022.

Pire krumpir iz pećnice - jer pirea uvijek napraviš previše!

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ostalo ti je pire krumpira i ne znaš što s njim? U takvoj se situaciji nađeš - uvijek kad pripremaš pire, znamo. Mi imamo odličan recept nakon kojeg više ništa neće biti isto.

Svaki put, ali svaki put kad pripremaš pire krumpir ostane ti viška. Poznato? To se događa toliko često da se već pitaš postoji li neka čarobna mjera koju još ne znaš. I kako je moguće da baš uvijek bude viška? Da, znamo. I nama se čini kao da nitko nikad nigdje nije pripremio pirea toliko da netko traži još, a nema ga. I da, znaš sve recepte za "kad ti ostane viška pire krumpira", ali jednostavno ti se nakon ručka ne rade baš svaki put kroketi ili njoki ili knedle... A što kažeš na jednu novost? Pire krumpir iz pećnice.

Jer baciti krumpir je uvijek opcija, ali nemoj, stvarno nemoj. Ne bacaj iskoristivu hranu. I nemoj pire krumpir ostavljati da stoji za malo kasnije, pa možda navečer napraviš i onda ne napraviš... Ovaj recept koji smo pronašli će te toliko oduševiti da ne smao da nećeš baciti pire krumpir, nego ćeš pomisliti nekad pire raditi samo zato da napraviš pire krumpir iz pećnice.

Predivan spoj rastopljenog sira i mirisa pečenog krumpira može biti tvoj doručak, ručak i/ili večera. Ili ono kad nakon ručka vikendom svi naglo ogladne kao da nisu nedavno jeli...

 

Možda vas zanima... Hrskavi domaći kroketi s tajnim sastojkom Špajza

Pire krumpir iz pećnice

Sastojci:

  • 400 g pire krumpira
  • 3 veća jaja 
  • 1 šalica naribanog sira 
  • 1/4 šalice nasjeckanog vlasca
  • 1/4 šalice poprženih kockica šunke ili slanine
  • Sol i svježe mljeven papar
  • Kiselo vrhnje - za posluživanje
  • Posuda za pečenje muffina (s 12 ili 24 kalupa)

Ako imaš manje pire krumpira, prilagodi količinu ostalih sastojaka.

Možda vas zanima... Ovo je sedam čestih grešaka u pripremi pire krumpira Špajza

 

Priprema: 

  1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
  2. Pomiješaj u posudi pire, jaja, papar, šunku/slaninu, vlasac, dio sira. Količinu soli prilagodi ovisno o tome koliko je prethodno pire posoljen.
  3. Stavi u svaki kalup žlicu smjese i pospi sirom.
  4. Peci oko 20 minuta, odnosno, dok gornji sloj ne postane zlatnosmeđi.
  5. Posluži toplo, uz žlicu kiselog vrhnja.
  6. Ovako pečeno, može stajati i do tri dana u hladnjaku.

Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Treba li zaista podgrijavati pire krumpir - i kako? Špajza
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:45 24. Studeni 2022.

    super je pire i jos umak s njim.