Svaki put, ali svaki put kad pripremaš pire krumpir ostane ti viška. Poznato? To se događa toliko često da se već pitaš postoji li neka čarobna mjera koju još ne znaš. I kako je moguće da baš uvijek bude viška? Da, znamo. I nama se čini kao da nitko nikad nigdje nije pripremio pirea toliko da netko traži još, a nema ga. I da, znaš sve recepte za "kad ti ostane viška pire krumpira", ali jednostavno ti se nakon ručka ne rade baš svaki put kroketi ili njoki ili knedle... A što kažeš na jednu novost? Pire krumpir iz pećnice.
Jer baciti krumpir je uvijek opcija, ali nemoj, stvarno nemoj. Ne bacaj iskoristivu hranu. I nemoj pire krumpir ostavljati da stoji za malo kasnije, pa možda navečer napraviš i onda ne napraviš... Ovaj recept koji smo pronašli će te toliko oduševiti da ne smao da nećeš baciti pire krumpir, nego ćeš pomisliti nekad pire raditi samo zato da napraviš pire krumpir iz pećnice.
Predivan spoj rastopljenog sira i mirisa pečenog krumpira može biti tvoj doručak, ručak i/ili večera. Ili ono kad nakon ručka vikendom svi naglo ogladne kao da nisu nedavno jeli...
Pire krumpir iz pećnice
Sastojci:
- 400 g pire krumpira
- 3 veća jaja
- 1 šalica naribanog sira
- 1/4 šalice nasjeckanog vlasca
- 1/4 šalice poprženih kockica šunke ili slanine
- Sol i svježe mljeven papar
- Kiselo vrhnje - za posluživanje
- Posuda za pečenje muffina (s 12 ili 24 kalupa)
Ako imaš manje pire krumpira, prilagodi količinu ostalih sastojaka.
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
- Pomiješaj u posudi pire, jaja, papar, šunku/slaninu, vlasac, dio sira. Količinu soli prilagodi ovisno o tome koliko je prethodno pire posoljen.
- Stavi u svaki kalup žlicu smjese i pospi sirom.
- Peci oko 20 minuta, odnosno, dok gornji sloj ne postane zlatnosmeđi.
- Posluži toplo, uz žlicu kiselog vrhnja.
- Ovako pečeno, može stajati i do tri dana u hladnjaku.
Dobar tek!