Iako pire krumpir uz odličan okus krasi i jednostavnost pripreme, mnogima se u pripremi znaju prikrasti greške koje rezultiraju lošim ili u najmanju ruku nedovoljno ukusnim pire krumpirom.
Uz nekoliko trikova i savjeta i tvoj će pire krumpir biti najkremastiji, najnježniji i najukusniji ikad!
Pogrešan izbor krumpira
Za pripremu pire krumpira uvijek izaberi one s visokim postotkom škrobi, tzv. brašnaste krumpire koji su savršeni za gnječenje. Najbolje bi bilo upotrijebiti lički krumpir sorte Desiree i Victoria. Krumpiri ove sorte imaju prirodan okus i kremastu, gustu konzistenciju.
Stavljaš krumpir izravno u vrelu vodu
Stavljaš krumpir u vrelu vodu? Nemoj! Prilikom pripreme, krumpir prekrij hladnom vodom, dodaj sol, a zatim ga stavi kuhati. Ako krumpire odmah staviš u vruću vodu, kuhati će se neravnomjerno, vanjska strana će omekšati prije nego što se iznutra skuha.
Kuhaš krumpir u komadu
Uvijek izreži krumpir na komade jednake veličine, na taj način će se krumpir skuhati ravnomjerno i mnogo brže. Ako ih izrežeš na komade nepravilne veličine, na kraju ćeš dobiti kombinaciju prekuhanih i sirovih krumpira.
Nedovoljno procijeđen krumpir
Višak vode jedan je od načina da uništiš pire krumpir. Jednostavan način da zaobiđeš ovaj problem jest da potpuno iscijediš krumpir i vratiš ga u vruću posudu. Toplina iz lonca učinit će da višak vode ispari.
Izbjegavaš masnoće
Sastojak koji je presudan u pravljenju kremastog pire krumpira je masnoća. Maslac i vrhnje za kuhanje glavni su sastojci koje kuhari dodaju, ali osim maslaca možeš koristiti krem sir koji će tvom pire krumpiru dati sasvim novu dimenziju.
Nedovoljno začinjen pire
Što se tiče kuhanja, svi znamo da hranu moramo začiniti. Ne trebate imati cijelu policu sa začinima da bi hrana bila ukusna, ali upotreba soli i papra itekako pomaže. Pire krumpir sadrži mnogo škrobi i masti, dvije stvari koje zahtijevaju puno soli kako bi se u potpunosti uklopile. Nemoj se bojati dodati malo soli - pire krumpir zaista treba sol. Jedna do dvije žličice soli nisu neuobičajene, a slanost će pridonijeti podizanju svih ostalih okusa.
Nekuhan ili prekuhan kuhani krumpir
Nemoj dolaziti u napast procijediti krumpir prerano. Nedovoljno kuhan ili tvrd krumpir rezultirat će grudastim i lošim pireom.
U slučaju da primijetiš da je krumpir još uvijek pretvrd, jednostavno ga stavi u vatrostalnu posudu i peci u pećnici dok ne omekša, savjetuje Buzzfeed.
Problem može biti i krumpir koji je prekuhan. Takav će krumpir upiti veliku količinu vode, a rezultat će biti kašasti (i nimalo ukusan) pire krumpir.
Dodaješ sve tekuće sastojke odjednom
Nisu svi recepti u potpunosti točni, a količina tekućine koja ti je potrebna za izradu pire krumpira prvenstveno ovisi o krumpiru - o veličini i vrsti. Ako recept zahtijeva jednu šalicu mlijeka, uvijek započni polako, dodavanjem četvrtine šalice. Potom dodaj ostatak dok krumpir ne bude vlažan, ali ne i tekuć. Upamti, uvijek možeš dodati još tekućine, ali je nikada ne možeš oduzeti!
Koristiš hladno mlijeko, izravno iz hladnjaka
Dodavanje hladnog mlijeka u vrući krumpir nije dobra ideja. U tom slučaju dobit ćeš mlaku kašu koju svakako želimo izbjeći. Prije dodavanja, mlijeko uvijek zagrij te koristi maslac sobne temperature.
...i ledeni maslac
Prije dodavanja maslaca, vodi računa da je on na sobnoj temperature prije nego što ga rastopiš u vrućem krumpiru. Na taj način lakše će se uklopiti i neće se sve ohladiti.
Pire radiš u blenderu
Jesi li ikad pomislila da ćeš nedovoljno skuhani krumpir brzo i lako pretvoriti u glatku masu uz pomoć blendera? Ako jesi, kuhari smatraju da je to najgora stvar koju možeš napraviti jednom krumpiru. Blender će krumpir pretvoriti u ljepljivu, kašastu smjesu, koju nije ugodno ni gledati niti jesti.
Uvijek koristi gnječilicu za krumpir, a krumpir postepeno i polako gnječi do savršene teksture. Prejako, energično i dugo gnječenje krumpira učinit će ga ljepljivim i neukusnim.
Pripremaš ga unaprijed
Veliki smo obožavatelji pripremanja hrane unaprijed, posebno kada moramo spremiti mnogo jela odjednom. Međutim, pire krumpir ne smije dugo stajati pripremljen - počet će imati okus poput kartona.
Svejedno ga želiš pripremiti unaprijediti? Pripremljeni krumpir možeš držati u posudi otpornoj na toplinu, s površinom prekrivenom plastičnom folijom, iznad lonca s kipućom vodom do dva sata. Ponovno ga promiješaj prije posluživanja.