Špajza 26. veljače 2023.

Ovo su najčešće greške u pripremi pire krumpira

pire krumpir
Pire krumpir s ružmarinom, češnjakom i smeđim maslacem foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Izbjegni uobičajne zamke u pripremi pire krumpira

Iako pire krumpir uz odličan okus krasi i jednostavnost pripreme, mnogima se u pripremi znaju prikrasti greške koje rezultiraju lošim ili u najmanju ruku nedovoljno ukusnim pire krumpirom.

Uz nekoliko trikova i savjeta i tvoj će pire krumpir biti najkremastiji, najnježniji i najukusniji ikad!

 

Možda vas zanima... Uz ovaj trik ogulit ćeš krumpire u nekoliko sekundi! Špajza

 

Pogrešan izbor krumpira

Za pripremu pire krumpira uvijek izaberi one s visokim postotkom škrobi, tzv. brašnaste krumpire koji su savršeni za gnječenje. Najbolje bi bilo upotrijebiti lički krumpir sorte Desiree i Victoria. Krumpiri ove sorte imaju prirodan okus i kremastu, gustu konzistenciju.

Stavljaš krumpir izravno u vrelu vodu

Stavljaš krumpir u vrelu vodu? Nemoj! Prilikom pripreme, krumpir prekrij hladnom vodom, dodaj sol, a zatim ga stavi kuhati. Ako krumpire odmah staviš u vruću vodu, kuhati će se neravnomjerno, vanjska strana će omekšati prije nego što se iznutra skuha.

 

Pire krumpir Možda vas zanima... Treba li zaista podgrijavati pire krumpir - i kako? Špajza

 

Kuhaš krumpir u komadu

Uvijek izreži krumpir na komade jednake veličine, na taj način će se krumpir skuhati ravnomjerno i mnogo brže. Ako ih izrežeš na komade nepravilne veličine, na kraju ćeš dobiti kombinaciju prekuhanih i sirovih krumpira.

 | Author: Shutterstock Pire krumpir - tajna je u dobroj gnječilici foto: Shutterstock

Nedovoljno procijeđen krumpir

Višak vode jedan je od načina da uništiš pire krumpir. Jednostavan način da zaobiđeš ovaj problem jest da potpuno iscijediš krumpir i vratiš ga u vruću posudu. Toplina iz lonca učinit će da višak vode ispari.

Izbjegavaš masnoće

Sastojak koji je presudan u pravljenju kremastog pire krumpira je masnoća. Maslac i vrhnje za kuhanje glavni su sastojci koje kuhari dodaju, ali osim maslaca možeš koristiti krem sir koji će tvom pire krumpiru dati sasvim novu dimenziju.

 | Author: Shutterstock Kremasti pire krumpir; foto: foto: Shutterstock

Nedovoljno začinjen pire

Što se tiče kuhanja, svi znamo da hranu moramo začiniti. Ne trebate imati cijelu policu sa začinima da bi hrana bila ukusna, ali upotreba soli i papra itekako pomaže. Pire krumpir sadrži mnogo škrobi i masti, dvije stvari koje zahtijevaju puno soli kako bi se u potpunosti uklopile. Nemoj se bojati dodati malo soli - pire krumpir zaista treba sol. Jedna do dvije žličice soli nisu neuobičajene, a slanost će pridonijeti podizanju svih ostalih okusa.

 | Author: Shutterstock Krumpir za pire se ne kuha u ljusci! foto: Shutterstock

Nekuhan ili prekuhan kuhani krumpir

Nemoj dolaziti u napast  procijediti krumpir prerano. Nedovoljno kuhan ili tvrd krumpir rezultirat će grudastim i lošim pireom.
U slučaju da primijetiš da je krumpir još uvijek pretvrd, jednostavno ga stavi u vatrostalnu posudu i peci u pećnici dok ne omekša, savjetuje Buzzfeed.

Problem može biti i krumpir koji je prekuhan. Takav će krumpir upiti veliku količinu vode, a rezultat će biti kašasti (i nimalo ukusan) pire krumpir.

Dodaješ sve tekuće sastojke odjednom

Nisu svi recepti u potpunosti točni, a količina tekućine koja ti je potrebna za izradu pire krumpira prvenstveno ovisi o krumpiru - o veličini i vrsti. Ako recept zahtijeva jednu šalicu mlijeka, uvijek započni polako, dodavanjem četvrtine šalice. Potom dodaj ostatak dok krumpir ne bude vlažan, ali ne i tekuć. Upamti, uvijek možeš dodati još tekućine, ali je nikada ne možeš oduzeti!

 | Author: Shutterstock Priprema pire krumpira; foto: foto: Shutterstock

Koristiš hladno mlijeko, izravno iz hladnjaka

Dodavanje hladnog mlijeka u vrući krumpir nije dobra ideja. U tom slučaju dobit ćeš mlaku kašu koju svakako želimo izbjeći. Prije dodavanja, mlijeko uvijek zagrij te koristi maslac sobne temperature.

...i ledeni maslac

Prije dodavanja maslaca, vodi računa da je on na sobnoj temperature prije nego što ga rastopiš u vrućem krumpiru.  Na taj način lakše će se uklopiti i neće se sve ohladiti.

 

Možda vas zanima... Pire krumpir iz pećnice - jer pirea uvijek napraviš previše! Recepti

 

Pire radiš u blenderu

Jesi li ikad pomislila da ćeš nedovoljno skuhani krumpir brzo i lako pretvoriti u glatku masu uz pomoć blendera? Ako jesi, kuhari smatraju da je to najgora stvar koju možeš napraviti jednom krumpiru. Blender će krumpir pretvoriti u ljepljivu, kašastu smjesu, koju nije ugodno ni gledati niti jesti.

Uvijek koristi gnječilicu za krumpir, a krumpir postepeno i polako gnječi do savršene teksture.  Prejako, energično i dugo gnječenje krumpira učinit će ga ljepljivim i neukusnim.

Pripremaš ga unaprijed

Veliki smo obožavatelji pripremanja hrane unaprijed, posebno kada moramo spremiti mnogo jela odjednom. Međutim, pire krumpir ne smije dugo stajati pripremljen - počet će imati okus poput kartona.

Svejedno ga želiš pripremiti unaprijediti? Pripremljeni krumpir možeš držati u posudi otpornoj na toplinu, s površinom prekrivenom plastičnom folijom, iznad lonca s kipućom vodom do dva sata. Ponovno ga promiješaj prije posluživanja.

 

kroketi Možda vas zanima... Kroketi od ostatka pire krumpira, slanine i sira Recepti Možda vas zanima... Četiri verzije pire krumpira Mary Berry Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:54 26. Veljača 2023.

    Pire najlakse napraviti