Vrijeme je da temeljito očistiš drvene žlice. Evo kako...

SHUTTERSTOCK Održavanje drvenih žlica
Drvene žlice upijaju mirise i na njima se talože ostaci hrane. Vrijeme je da ih baciš - ili zaista dobro očistiš
Vidi originalni članak

Da smo život posvetili čišćenju kuhinje, i dalje bismo svaki dan imali puno radno vrijeme. Postoji nebrojivo mnogo zadataka koje treba redovito obavljati, a neke je sitnice jako lako previdjeti. Primjerice, temeljito pranje drvenih žlica.

Zaista nije dovoljno ovlaš oprati drvenu žlicu mlakom vodom, što dokazuje i mnoštvo video isječaka na TikToku. Pogledaj što se dogodi nakon 20 minuta namakanja žlica u kipućoj vodi:

@miss.clean.with.me

I was not prepared for this🤢 Tiktok teaches me so much! ##clean ##cleaning ##satisfying ##asmr ##cleantok ##foryou ##fyp

♬ Bubble pop electric - ᴀᴜᴅɪᴏs

Kako bi izbjegla ovakav uznemirujuć scenarij, redovito i temeljito peri drvene žlice. Ovo su osnovna pravila za održavanje:

1. Isperi ih nakon upotrebe!

Nemoj biti lijena kad su u pitanju drvene žlice. Sve što trebaš je isprati je odmah nakon korištenja kako se mirisi i komadići hrane ne bi uvukli duboko u drvo.

2. Nabavi više žlica!

Ovo je pravilo od kojeg zaista ne trebaš odstupati. Nije uputno koristiti istu žlicu za variva, a potom je isprati i umiješati njome bjelanjke u biskvit. Razlozi su očiti.

3. Nemoj ih prati u perilici

Postoji velika šansa da će se drvene žlice oštetiti nakon nekoliko rundi pranja u perilici. Čak i manja oštećenja nisu dobra vijest jer će se hrana lakše zavući u rupice.

4. Deterdžent i voda su ok opcija

Ako si ih isprala nakon korištenja, ne moraš ih temeljito prati isti čas. Međutim, dugo stajanje u vlažnom (i ne baš čistom) sudoperu također ne preporučujemo.  

Operi ih blagim deterdžentom, dobro isperi i obriši krpom. 

5. Sol i limun su dobitna kombinacija

Ako vidiš da je vrijeme za temeljito čišćenje, a emotivno si vezana uz žlicu i ne želiš je baciti, produlji joj životni vijek sa soli i limunom. Pospi je soli pa dobro istrljaj polovicom limuna, isperi i osuši. Tako ćeš se riješiti (većine) mrlja, a i neugodnih mirisa.

 

if it sparks joy Do uredne kuhinje uz zlatne savjete Marie Kondo

 

Drvene žlice su dobra opcija, ako uložiš malo truda i vremena u održavanje. U suprotnom, bolje nabavi nekoliko silikonskih jer ih je lakše oprati i teže će poprimiti miris hrane. 

Imamo gomilu dobrih savjeta za održavanje čistoće u kuhinji:

 

dovedi posude u red! Evo kako trebaš prati plastične posude za hranu Korak po korak Evo kako možeš detaljno očistiti blender 3 načina Kako očistiti sudoper bez puno muke

 

Posjeti Gastro.hr