Špajza 27. svibnja 2023.

Do uredne kuhinje uz zlatne savjete Marie Kondo

Reorganiziraj kuhinju po metodi KonMari foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako te čeka sezonska generalka, možda će ti u pospremanju i organizaciji pomoći zlatni savjeti popularne Marie Kondo, Japanke koja se proslavila jednostavnom metodom čišćenja

Neke od postulata Marie Kondo usvojili smo još 2019. godine, kada je emisija "Tidying Up with Marie Kondo" pokorila Netflix - i ormare za odjeću na globalnoj razini. Metoda KonMari temelji se na vrlo jednostavnoj ideji da treba zadržati samo one stvari koje nas čine sretnima, dok se ostatku treba zahvaliti. Doslovno.

Ne bismo rekli kako je Marie opala slava, osobito tijekom lude 2020. godine kada smo svi "ubijali" vrijeme čisteći. Ipak, friška runda pohvala stigla je nakon njenog novog formata "Sparking joy", koji je objavljen ovog ljeta. Upravo nas je to inspiriralo na ponavljanje gradiva o KonMari metodi - i generalno čišćenje kuhinje. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marie Kondo (@mariekondo)

 

Kad je u pitanju temeljito čišćenje, nema mjesta za kompromise. Ako se već spremaš odraditi generalku desetljeća, napravi je detaljno, promišljeno - i zaista se riješi stvari koje ne koristiš. Možda ti pomognu ovi savjeti: 

Organiziraj po kategorijama

Dakle, odluči s čim ćeš se prvo izboriti - namirnicama, posuđem ili ostalim kuhinjskim potrepštinama. Nemoj krenuti od jednog ormarića i posložiti samo ono što se unutra nalazi, već izvadi sve stvarčice iz pojedine kategorije na stol i dobro promisli o tome što trebaš i želiš.

Kad postaviš sve ispred sebe, bit ćeš svjesna koliko stvari zapravo imaš te koliko ih je nepotrebno.

 | Author: Dmitry Zvolskiy/Pexels Kuhinja foto: Dmitry Zvolskiy/Pexels

Izbaci sve što ne pripada u kuhinju!

Bušilicama nije mjesto ispod sudopera, to je i više nego jasno. Kao ni legićima, priboru za posao, odjeći... Kad izoliraš sve što nema veze s kuhinjom i kuhanjem, prostor će biti puno otvoreniji i uredniji, kao i lakši za održavanje. 

Ipak, Marie napominje kako bi se trebala fokusirati na pozitivan aspekt, tj. na ono što želiš zadržati, a ne na eliminiranje nepotrebnog. 

Zadrži samo ono što koristiš

Marie savjetuje da razmisliš o svakoj sitnici u prostoriji koja je na redu za veliko čišćenje. Dakle, u ruku uzmi svaku čašu, razmisli o tome kada si je zadnji put upotrijebila i, prije svega, čini li te sretnom. Ako nemaš nikakve osjećaje prema tom predmetu, a on ujedno skuplja prašinu, vrijeme je da ga baciš (ili pokloniš). Svakako mu zahvali na usluzi. 

Pronađi dom za sve što odlučiš zadržati

Svaka stvarčica u kuhinji treba imati svoje mjesto, kako bi mogla trajno održati taj magični red. Razmisli o tome koliko je često upotrebljavaš, treba li ti biti nadohvat ruke ili možda stalno u vidnom polju. "Kad odabireš što sačuvati, pitaj svoje srce. Kad razmišljaš gdje uskladištiti, pitaj svoju kuću", savjetuje Marie. 

 | Author: SHUTTERSTOCK Poanta KonMari metode nije u minimalizmu, već u tome da sačuvaš ono što ti je korisno i što te veseli; foto: foto: SHUTTERSTOCK

Usput očisti sve što takneš

Kad već pospremaš, nemoj zaboraviti prebrisati sve police vlažnom krpom, kao i posude za ulje i ocat, sol i papar te sve preostale začine. Prljavština se vjerojatno nakupila i na plastičnim i staklenim kutijama za žitarice, brašno, kekse...

Također, nemoj preskočiti ručice na kuhinjskim elementima, kvake, ručku hladnjaka i mikrovalne pećnice...

Nabavi bočice s pumpicom

Mari je pobornik čistih, praznih kuhinjskih ploha, stoga nije čudo što čak i sredstvo za posuđe prelijeva u vizualno prihvatljiviju posudicu s pumpicom. Naravno, bočicu je uputno uskladiti s dizajnom kuhinje, kako bi se uklopila i manje odvlačila pažnju.

 | Author: Samson Katt/Pexels Kuhinja foto: Samson Katt/Pexels

Žlice, noževi, vilice...

Dobra je stvar što većina kućanstava već generacijama u ladici ima organizator za pribor za jelo, pa tu ne moraš uvoditi neka nova pravila. Bitno je samo da baciš sav pribor koji je istrošen, ili koji ne koristiš iz nekog drugog razloga, kako bi situacija u ladici bila pregledna.

Marie nudi i alternativu - vertikalne posude u koje možeš staviti žlice, vilice i noževe. To je dobra opcija za one koji imaju mnogo polica, a malo ladica. I u ovom slučaju ti ne gine sortiranje.  

Krpe složi po poznatoj KonMari metodi

Metode slaganja odjeće, koje se mogu primijeniti i na kuhinjske krpe, su čarobne. Na vlastitom iskustvu možemo potvrditi kako zaista dugoročno funkcioniraju. Pogledaj u videu kako to izgleda pa pokušaj organizirati svoje krpe:

Riješi se papira!

Za kraj smo ostavili zaista upitan savjet Marie Kondo - bacanje svih papira koji nemaju funkciju i ne čine te nužno sretnom. Papir u ovom slučaju uključuje i kuharice te bilježnice s receptima koje si naslijedila od bake. Ako ti ne koriste, u redu, ali mi smatramo kako je njihova vrijednost neusporediva s onom starih kuhača, duplih posuda, neupotrebljivih kuhinjskih krpa i uređaja koji skupljaju prašinu. 

Kad su u pitanju ostali papiri, poput prastarih garancija za uređaje koje više nisu važeće, uputstava za kuhalo za vodu, zaliha salveta... Nemamo nikakav problem ako sve to želiš poslati na reciklažu. 

BORIŠ SE S KUHINJSKIM UREĐAJIMA? Pripremili smo savjete:

 

Možda vas zanima... Evo kako možeš detaljno očistiti blender Špajza sudoper Možda vas zanima... Kako očistiti sudoper bez puno muke Špajza perilica posuđa Možda vas zanima... Kako detaljno očistiti perilicu posuđa u 3 koraka Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.