Za savršeno prhko tijesto važna je čista pećnica!
Pečenje kolača naš je omiljeni zimski sport, posebno pred Božić kada slatke pripreme za blagdane traju tjednima unaprijed. Među slasticama koje rado pečemo često je i prhko tijesto bez kojeg nema svih tih finih keksića, ali i pita koje možda kod nas i nisu tradicionalna božićna slastica, no rado ih pečemo u svako doba.
A kako do savršenog prhkog tijesta za pitu? Lako, ako slijediš savjete i trikove slavnog pekara i slastičara Paula Hollywooda, autora brojnih kuharica i člana žirija showa "Dobar, bolji, najbolji… britanski slastičar".
"Volim peći kruhove i kolače, volim pričati o tome i stalno svojim savjetima pokušavam nagovoriti što više ljudi da počnu peći i da uživaju u tome“, govori slavni Britanac koji ovo tijesto priprema svakog Božića jer je ono dio tradicionalnom britanskog božićnog deserta mince pie.
A evo i Paulovih savjeta za savršeno prhko tijesto:
- sve sastojke u tijestu treba dobro sjediniti, ali ovo tijesto ne treba previše mijesiti kako ne bi postalo gumeno
- Tajna savršenog tijesta je i u kvalitetnim sastojcima – Paul kaže da na sastojcima za tijesto za pitu ne treba štedjeti, kako bi tijesto bilo savršene teksture i okusa
- Nećeš vjerovati, no i čista pećnica ima važnu ulogu – Paul Hollywood kaže da smo jedino tako sigurni da će temperatura u pećnici biti upravo ona koju odredimo na termostatu