Špajza 14. travnja 2024.

Kako izbjeći sve zamke u pripremi prhkog tijesta

prhko tijesto
Prhko tijesto osnova je brojnih neodoljivih slastica
foto: Shutterstock
Kao i kod drugih vrsta tijesta, ključ uspjeha je u strpljenju. Prati odabrani recept, obrati pažnju na izgled i teksturu i napravi pitu ili tart bez greške...

Prhko tijesto često je na meniju u svako godišnje doba, u slanim i slatkim izdanjima - od slanih pita do bogatih voćnih tartova te onih s čokoladom ili orašastim plodovima. Priprema zaista nije zahtjevna - osnovni su sastojci brašno i masnoća. Ipak, ima nekoliko trivijalnih zamki koje trebaš izbjeći pod svaku cijelu.

Ako želiš s ponosom servirati jelo s prhkim tijestom, pripremi sve potrebne sastojke i naoružaj se strpljenjem... Možda vas zanima... Izbjegni česte pogreške u pripremi brownieja Špajza

1. Hladan maslac, hladne ruke, hladna radna površina

U receptima su rijetko presudni hladni sastojci, upravo suprotno. No, kad je u pitanju prhko tijesto - maslac mora biti hladan. Trebaš ga umiješati brzo, rukama koje prije toga trebaš rashladiti vodom. U suprotnom će tijesto biti masno i teško.

Uz to, bilo bi dobro da prhko tijesto valjaš na hladnoj površini, u najboljem slučaju mramornoj. Ako je nemaš, svakako izbjegni blizinu vrućeg štednjaka.

 | Author: Sincerely Media/Unsplash Za savršeno prhko tijesto koristi se hladni maslac foto: Sincerely Media/Unsplash

2. Radi brzo!

Bez obzira na to mijesiš li rukama, ili će ti pomoći multipraktik, imaj na umu da proces treba biti što kraći. Ako kreneš mučiti tijesto, razvit će se gluten, otopit će se maslac i imat ćeš ozbiljnih problema s valjanjem.

3. Tijesto mora odmoriti!

Ako ti je raspored gust i desert trebaš brzo poslužiti, bolje je da se ne upuštaš u pripremu prhkog tijesta. Iako je proces zapravo vrlo jednostavan, tijesto mora odstajati u hladnjaku barem pola sata.

Omotaj tijesto plastičnom folijom i stavi ga na dno hladnjaka, gdje su temperature obično najniže. To će dodatno "umiriti" gluten i neće biti elastično pri valjanju.

Ako propustiš ovaj korak, velika je vjerojatnost da će se tijesto značajno skupiti pri pečenju, a ni tekstura neće biti za sve pohvale.

 | Author: Shutterstock Mini tartovi - savršene, preslatke slastice od prhkog tijesta foto: Shutterstock

4. Ne navaljuj valjkom

Ako je tijesto dulje vrijeme bilo u hladnjaku, ostavi ga nekoliko minuta na sobnoj temperaturi. Navališ li valjkom, popucat će i proces valjanja će trajati daleko duže, maslac će se početi topiti, a i gluten će se vratiti u život.

U slučaju da primijetiš problem, najbolje bi bilo da obložiš kalup, tijesto ponovno vratiš u hladnjak i spasiš što se spasiti može.

5. Posluži se papirom za pečenje

Ako se bojiš da će se tijesto zalijepiti za površinu, nemoj ga utopiti u brašnu. Stavi ga između 2 lista papira za pečenje i pažljivo (i brzo) razvaljaj.

prhko tijesto Možda vas zanima... Mary Berry ima najbolji recept za prhko tijesto Recepti

6. Dobro zagrij pećnicu!

Ponavljamo, u strpljenju je ključ uspjeha. Pričekaj da se pećnica dobro zagrije i nemoj se spuštati ispod 200 stupnjeva. Ako ubaciš tijesto u nedovoljno zagrijanu pećnicu, počet će se topiti, a ne peći.

Isprobaj ove odlične recepte s prhkim tijestom...

Možda vas zanima... Počasti se tartom s džemom i bademima Recepti Možda vas zanima... Zasladi se i opusti uz brzinski tart od čokolade Kolumne Tart s pistacijama Možda vas zanima... Neodoljivi tart s pistacijama, naš slatki projekt za vikend Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.