Špajza 19. travnja 2021.

Izbjegni sve zamke u pripremi prhkog tijesta

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kao i kod drugih vrsta tijesta, ključ uspjeha je u strpljenju. Prati odabrani recept, obrati pažnju na izgled i teksturu i napravi pitu ili tart bez greške...

Prhko je tijesto često na proljetnom i ljetnom meniju, u slanim i slatkim izdanjima - od slanih pita sa šparogama i sirom do bogatih voćnih tartova. Priprema zaista nije zahtjevna; osnovni su sastojci brašno i masnoća. Ipak, ima nekoliko trivijalnih zamki koje trebaš izbjeći pod svaku cijelu.

Ako želiš s ponosom servirati jelo s prhkim tijestom, pripremi sve potrebne sastojke i budi strpljiva.

 

Možda vas zanima... Izbjegni česte pogreške u pripremi brownieja Špajza

 

1. Hladan maslac, hladne ruke, hladna površina

U receptima su rijetko presudni hladni sastojci, upravo suprotno. No, kad je u pitanju prhko tijesto - maslac mora biti hladan. Trebaš ga umiješati brzo, s rukama koje si netom prije rashladila vodom. U suprotnom će tijesto biti masno i teško.

Uz to, bilo bi dobro da ga valjaš na hladnoj površini, u najboljem slučaju mramornoj. Ako je nemaš, svakako izbjegni blizinu vrućeg štednjaka.

2. Radi brzo!

Bez obzira na to mijesiš li rukama, ili će ti pomoći multipraktik, imaj na umu da proces  treba biti što kraći. Ako kreneš mučiti tijesto, razvit će se gluten, otopit će se maslac i imat ćeš ozbiljnih problema s valjanjem.

3. Tijesto mora odmoriti!

Ako ti je raspored gust i desert trebaš brzo poslužiti, bolje je da se ne upuštaš u pripremu prhkog tijesta. Iako je proces zapravo vrlo jednostavan, tijesto mora odstajati u hladnjaku barem pola sata.

Omotaj ga plastičnom folijom i stavi na dno hladnjaka, gdje su temperature obično najniže. To će dodatno "umiriti" gluten i neće biti elastično pri valjanju. Ako propustiš ovaj korak, velika je vjerojatnost da će se tijesto značajno skupiti pri pečenju, a ni tekstura neće biti za sve pohvale.

 | Author: Shutterstock Shutterstock

4. Ne navaljuj valjkom

Ako je tijesto dulje vrijeme bilo u hladnjaku, ostavi ga nekoliko minuta na sobnoj temperaturi. Navališ li valjkom, popucat će i proces valjanja će trajati daleko duže, maslac će se početi topiti, a i gluten će se vratiti u život.

U slučaju da primijetiš problem, najbolje bi bilo da obložiš kalup, tijesto ponovno vratiš u hladnjak i spasiš što se spasiti može.

5. Posluži se papirom za pečenje

Ako se bojiš da će se tijesto zalijepiti za površinu, nemoj ga utopiti u brašnu. Stavi ga između dva lista papira za pečenje i pažljivo (i brzo) razvaljaj.

6. Dobro zagrij pećnicu!

Ponavljamo, u strpljenju je ključ uspjeha. Pričekaj da se pećnica dobro zagrije i nemoj se spuštati ispod 200 stupnjeva. Ako ubaciš tijesto u nedovoljno zagrijanu pećnicu, počet će se topiti, a ne peći.

ISPROBAJ RECEPTE:

 

Možda vas zanima... Tart s bademima i džemom od malina Recepti Možda vas zanima... Zasladi se i opusti uz brzinski tart od čokolade Kolumne Možda vas zanima... Ovaj recept za sezonski tart ne smiješ propustiti Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.