Pečenje kolača naš je omiljeni zimski sport, posebno pred Božić kada slatke pripreme za blagdane traju tjednima unaprijed. Među slasticama koje rado pečemo često je i prhko tijesto bez kojeg nema svih tih finih keksića, ali i pita koje možda kod nas i nisu tradicionalna božićna slastica, no rado ih pečemo u svako doba.
A kako do savršenog prhkog tijesta za pitu? Lako, ako slijediš savjete i trikove slavnog pekara i slastičara Paula Hollywooda, autora brojnih kuharica i člana žirija showa "Dobar, bolji, najbolji… britanski slastičar".
"Volim peći kruhove i kolače, volim pričati o tome i stalno svojim savjetima pokušavam nagovoriti što više ljudi da počnu peći i da uživaju u tome“, govori slavni Britanac koji ovo tijesto priprema svakog Božića jer je ono dio tradicionalnom britanskog božićnog deserta mince pie.
A evo i Paulovih savjeta za savršeno prhko tijesto:
- sve sastojke u tijestu treba dobro sjediniti, ali ovo tijesto ne treba previše mijesiti kako ne bi postalo gumeno
- Tajna savršenog tijesta je i u kvalitetnim sastojcima – Paul kaže da na sastojcima za tijesto za pitu ne treba štedjeti, kako bi tijesto bilo savršene teksture i okusa
- Nećeš vjerovati, no i čista pećnica ima važnu ulogu – Paul Hollywood kaže da smo jedino tako sigurni da će temperatura u pećnici biti upravo ona koju odredimo na termostatu