Recepti 15. prosinca 2023.

Mince pies - odličan britanski božićni desert

mince pies
Mince pies - omiljen britanski božićni desert foto: Monika Borys/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Zvijezda ovog britanskog božićnog deserta, mince pies, jest sušeno voće i prhko tijesto. I da, unatoč neobičnom nazivu, u njemu nema mljevenog mesa...

Mince pies omiljeni je britanski božićni desert. Da, desert! Jer mince pies nisu mini pite s mljevenim mesom, kako neki misle, nego slatke mini pite s mljevenim odnosno usitnjenim osušenim voćem.

 

Gingerbread čovječuljci Možda vas zanima... Gingerbread čovječuljci su jednostavno – Božić! Recepti

 

Kako bi ubrzali postupak Britanci sve češće umjesto domaćeg prhkog tijesta koriste kupovno lisnato ili prhko tijesto, a u nadjev od mješavine suhog voća nerijetko stavljaju neki žestoki alkohol. Također, kako bi se obogatio okus ovog blagdanskog deserta u posip, koji ide umjesto gornjeg dijela tijesta, može se dodati naribana narančina korica i/ili cimet, ali i neki drugi zimski začin poput klinčića, muškatnog oraščiće, đumbira u prahu…

 | Author: Georgie Devlin/Pexels Mince pies - omiljen britanski božićni desert foto: Georgie Devlin/Pexels

Mince pies

(za 12 komada)

Sastojci:

  • 375 g prhkog tijesta
  • 250 g usitnjenog sušenog voća po izboru
  • 50 g oštrog brašna
  • 4 žlice demerara šećera
  • 40 g maslaca
  • sitno naribana korica ½ naranče
  • 1 žlica mljevenog cimeta

 

Možda vas zanima... Medenjaci – samo je jedan pravi recept za ovo tijesto Recepti

 

Postupak:

  1. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva, odnosno 180 stupnjeva s ventilatorom.
  2. Tijesto tanko razvaljaj te izreži kružnice promjera 9 cm. Namasti metalni kalup za 12 muffina i u svaki stavi po jednu kružnicu tijesta te ju oblikuj prema kalupu.
  3. U svaki komad tijesta stavi nekoliko žličica mješavine suhog voća.
  4. Za mrvičasti posip izmijesi brašno, demerara šećer, maslac, narančinu koricu i cimet dok ne dobiješ mrvičastu smjesu. Pospi po 12 mini pita i stavi u pećnicu. Peci oko 15 minuta, dok se pitice ne zazlate.
  5. Izvadi iz pećnice i pusti da se pitice ohlade nekoliko minuta prije nego što ih izvadiš iz kalupa. Ohladi ih do kraja na rešetki i pospi šećerom u prahu prije serviranja.

 | Author: Rob Wicks/Unsplash Mince pies foto: Rob Wicks/Unsplash

 

Možda vas zanima... Božićne čokoladne pločice – uložiš minimalno truda, a svi kažu „wow“ Špajza Možda vas zanima... Panettone sa šafranom, nova verzija blagdanskog klasika Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:22 15. Prosinac 2023.

    svida mi se