gastro postao
Zvijezda ovog britanskog božićnog deserta, mince pies, jest sušeno voće i prhko tijesto. I da, unatoč neobičnom nazivu, u njemu nema mljevenog mesa...
Mince pies omiljeni je britanski božićni desert. Da, desert! Jer mince pies nisu mini pite s mljevenim mesom, kako neki misle, nego slatke mini pite s mljevenim odnosno usitnjenim osušenim voćem.
Kako bi ubrzali postupak Britanci sve češće umjesto domaćeg prhkog tijesta koriste kupovno lisnato ili prhko tijesto, a u nadjev od mješavine suhog voća nerijetko stavljaju neki žestoki alkohol. Također, kako bi se obogatio okus ovog blagdanskog deserta u posip, koji ide umjesto gornjeg dijela tijesta, može se dodati naribana narančina korica i/ili cimet, ali i neki drugi zimski začin poput klinčića, muškatnog oraščiće, đumbira u prahu…
Mince pies
(za 12 komada)
Sastojci:
- 375 g prhkog tijesta
- 250 g usitnjenog sušenog voća po izboru
- 50 g oštrog brašna
- 4 žlice demerara šećera
- 40 g maslaca
- sitno naribana korica ½ naranče
- 1 žlica mljevenog cimeta
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva, odnosno 180 stupnjeva s ventilatorom.
- Tijesto tanko razvaljaj te izreži kružnice promjera 9 cm. Namasti metalni kalup za 12 muffina i u svaki stavi po jednu kružnicu tijesta te ju oblikuj prema kalupu.
- U svaki komad tijesta stavi nekoliko žličica mješavine suhog voća.
- Za mrvičasti posip izmijesi brašno, demerara šećer, maslac, narančinu koricu i cimet dok ne dobiješ mrvičastu smjesu. Pospi po 12 mini pita i stavi u pećnicu. Peci oko 15 minuta, dok se pitice ne zazlate.
- Izvadi iz pećnice i pusti da se pitice ohlade nekoliko minuta prije nego što ih izvadiš iz kalupa. Ohladi ih do kraja na rešetki i pospi šećerom u prahu prije serviranja.