Recepti 15. prosinca 2023.

Mince pies - odličan britanski božićni desert

mince pies
Mince pies - omiljen britanski božićni desert foto: Monika Borys/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Zvijezda ovog britanskog božićnog deserta, mince pies, jest sušeno voće i prhko tijesto. I da, unatoč neobičnom nazivu, u njemu nema mljevenog mesa...

Mince pies omiljeni je britanski božićni desert. Da, desert! Jer mince pies nisu mini pite s mljevenim mesom, kako neki misle, nego slatke mini pite s mljevenim odnosno usitnjenim osušenim voćem.

 

gingerbread čovječuljci Možda vas zanima... Baš su nam slatki (i fini) ovi gingerbread čovječuljci Recepti

 

Kako bi ubrzali postupak Britanci sve češće umjesto domaćeg prhkog tijesta koriste kupovno lisnato ili prhko tijesto, a u nadjev od mješavine suhog voća nerijetko stavljaju neki žestoki alkohol. Također, kako bi se obogatio okus ovog blagdanskog deserta u posip, koji ide umjesto gornjeg dijela tijesta, može se dodati naribana narančina korica i/ili cimet, ali i neki drugi zimski začin poput klinčića, muškatnog oraščiće, đumbira u prahu…

 | Author: Georgie Devlin/Pexels Mince pies - omiljen britanski božićni desert foto: Georgie Devlin/Pexels

Mince pies

(za 12 komada)

Sastojci:

  • 375 g prhkog tijesta
  • 250 g usitnjenog sušenog voća po izboru
  • 50 g oštrog brašna
  • 4 žlice demerara šećera
  • 40 g maslaca
  • sitno naribana korica ½ naranče
  • 1 žlica mljevenog cimeta

 

Možda vas zanima... Medenjaci – samo je jedan pravi recept za ovo tijesto Recepti

 

Postupak:

  1. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva, odnosno 180 stupnjeva s ventilatorom.
  2. Tijesto tanko razvaljaj te izreži kružnice promjera 9 cm. Namasti metalni kalup za 12 muffina i u svaki stavi po jednu kružnicu tijesta te ju oblikuj prema kalupu.
  3. U svaki komad tijesta stavi nekoliko žličica mješavine suhog voća.
  4. Za mrvičasti posip izmijesi brašno, demerara šećer, maslac, narančinu koricu i cimet dok ne dobiješ mrvičastu smjesu. Pospi po 12 mini pita i stavi u pećnicu. Peci oko 15 minuta, dok se pitice ne zazlate.
  5. Izvadi iz pećnice i pusti da se pitice ohlade nekoliko minuta prije nego što ih izvadiš iz kalupa. Ohladi ih do kraja na rešetki i pospi šećerom u prahu prije serviranja.

 | Author: Rob Wicks/Unsplash Mince pies foto: Rob Wicks/Unsplash

 

Možda vas zanima... Božićne čokoladne pločice – uložiš minimalno truda, a svi kažu „wow“ Špajza Možda vas zanima... Panettone sa šafranom, nova verzija blagdanskog klasika Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:22 15. Prosinac 2023.

    svida mi se