Špajza 07. listopada 2024.

Kako spriječiti da narezane jabuke posmeđe?

jabuke
Jabuke
foto: Maryam Sicard/Unsplash
Zauvijek reci "Zbogom" smeđim jabukama, imamo najbolji savjet da spriječiš oksidaciju

Sezona jabuka je na vrhuncu, a svi znamo kako narežemo jabuke i one u tren posmeđe i postanu neugledne... Također, znamo i da taj proces oksidacije ne mijenja njihovu kvalitetu, no ipak nam je ljepše kad serviramo voće da naše jabuke nisu neugledne smeđe boje. Imamo dobru vijest, odnosno tu su naši odlični savjeti kako to spriječiti, a donosimo ga u nastavku.

jabuke Možda vas zanima... Najbolji način čuvanja jabuka kod kuće Špajza

Zašto jabuke posmeđe?

Nakon što ih narežeš, jabuke brzo poprime smeđu boju - riječ je o oksidaciji, kemijskoj reakciji 'mesa' jabuke na kisik s kojim dolazi u kontakt. Naime, jabuke sadrže enzim polifenol oksidazu koji reagira na kisik što uzorkuje da jabuke brzo poprime smeđu boju nakon što ih narežemo.

Kako spriječiti da jabuke posmeđe?

Odličan način, za koji većina i zna, jest da jabuke pokapamo s malo limunova soka. Naime, stvar je u tome da kiselina sprječava oksidaciju, dakle za ovu namjenu možeš koristiti i drugo kiselo voće osim limuna. 

jabuke | Author: Thomas Franke/Unsplash Narezane jabuke foto: Thomas Franke/Unsplash

Također, super trik je i uroniti narezane jabuke u gazirani sok od limuna i/ili limete ili pak vodu s malo meda. Također, ako pakiraš cijelu narezanu jabuku za primjerice neki izlet. možeš ju, nakon što je narežeš, ponovno složiti i fiksirati kuhinjskom gumicom za zimnicu.

Postoji još jedan odličan trik za koji smo doznali tek nedavno, a riječ je o - uranjanju jabuka u slanu kupku. Ovaj postupak neće ti oduzeti puno vremena, a zaista djeluje.

štrudla od jabuka recept Možda vas zanima... ŠTRUDLA OD JABUKA Slatki klasik koji svi obožavaju Recepti

Kako koristiti trik s uranjanjem jabuka u slanu kupku

Za ovaj trik potrebne su ti namirnice i alati koje ima svaka kuhinja: voda, sol, zdjela i cjedilo. I, naravno - jabuke! 😉

U nastavku donosimo detaljno opisan ovaj jednostavan postupak...

  1. Pola žličice soli i šalicu vode sobne temperature stavi u zdjelu i miješaj dok se sol ne rastopi.
  2. Kriške jabuka ubaci u slanu kupku i pusti da stoje 10-ak minuta.
  3. Procijedi jabuke i isperi ih pod tekućom vodom. 

Zahvaljujući ovom triku tvoje jabuke dugo će ostati svježeg izgleda (bez oksidacije, odnosno ne tako omiljene smeđe boje!) i moći ćeš ih čuvati u hladnjaku, u dobro poklopljenoj posudi bez dotoka zraka, nekoliko dana!

jabuke | Author: Maryam Sicard/Unsplash Jabuke foto: Maryam Sicard/Unsplash

Za kraj donosimo nekoliko finih recepata s jabukama...

Najsočniji kolač s karamelom i jabukama Možda vas zanima... Najsočniji kolač s jabukama i karamelom koji smo probali Recepti doručak, jabuke Možda vas zanima... 3 doručka s jabukama za slatka jesenska jutra Recepti jabuke desert Možda vas zanima... SLATKA JESEN Uživaj u finim pečenim jabukama Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.