Kako najbolje očistiti zagorene lonce i tave

Shutterstock Pranje zagorenih lonaca i tava nije lagan zadatak
Nije važno jeli zagorena tava posljedica malo dulje prženog luka ili ti je kompletna večera zagorjela... znamo da postoji najbolji način da spasiš lonce i tave koji su ti prirasli srcu
Vidi originalni članak

Na greškama se uči, a upravo se one događaju svima, bez iznimaka. Stoga, što prije shvatiš da nije strašna stvar ako ti pregori malo luka ili ti je zagorjela kompletna večera, to ćeš se prije opustiti

 Pogotovo sada kada ti donosimo i jednostavan način za čišćenje zagorenog posuđa koji će te spasiti u budućnosti.

Korak po korak Evo kako možeš detaljno očistiti blender

Kada se hrana stavlja u vruće posude, obično od nehrđajućeg čelika ili lijevanog željeza, između njih se stvara kemijska veza zbog koje se hrana prima za njih.

U početku, ovo je dobra stvar jer se karameliziraju komadići mesa i povrća na dnu posude. No, ako ne paziš ili zaboraviš ili je temperatura previsoka pa ne stigneš reagirati, ona lako može zagorjeti i uništiti posudu. 

Prva pomoć

No, iako večera još uvijek može biti spašena, tvoja posuda sada je spremna za dubinsko čišćenje, a sljedećeg puta kada ti se ovo dogodi, pokušaj krenuti ovim koracima. Zapamti da ova metoda najbolje djeluje odmah nakon što ti je jelo zagorjelo, dok je sve još toplo.

  • Izvadi sve zagorene dijelove - nakon što istružeš zagorene komadiće mesa, povrća i ostalog, lonac napuni s vodom.
  • Prokuhaj vodu - stavi lonac na štednjak, na veoma visoku temperaturu te dovedi vodu do vrenja. Ostavi da kuha pet minuta.
  • Ostruži dno lonca - uz pomoć silikonske ili drvene lopatice ostruži dno lonca te nastavi kuhati vodu, dodajući još ako je potrebno, sve dok se svi zagoreni komadići ne podignu s dna lonca ili tave.
  • Operi lonac - jednom kada lonac bude očišćen od svih izgorjelih čestica, operi ga kao i inače.

u 10 koraka Evo kako možeš detaljno očistiti kuhinjske ormariće

Soda bikarbona i ocat pomažu i u najtežim slučajevima

Ako ti se nije dalo ili nisi stigla, pa je lonac ili tava koja sadržava zagorenu hranu čekala neko vrijeme na pranje ili je u osobito lošem stanju, tehnika s isključivo kipućom vodom možda neće biti dovoljna. U tom slučaju: 

  • Pospi lonac ili tavu sodom bikarbonom - po cijelom spaljenom dnu pospi ravnomjerni sloj sode bikarbone
  • Dodaj ocat i vruću vodu - prelij spomenute tekućine preko sode bikarbone i ostavi nekoliko sati da odstoji
  • Ponovo prokuhaj - onaj najtvrdokorniji dio, koji se nije uklonio niti nakon sode i octa, pokušaj još jednom ukloniti običnom, kipućom vodom i lopaticom za struganje, prenosi Eat This

tips & tricks Kako detaljno očistiti perilicu posuđa u 3 koraka vrijedi naučiti! 7 odličnih savjeta kako dobro oprati i očistiti voće i povrće 3 načina Kako očistiti sudoper bez puno muke

 

Posjeti Gastro.hr