Zimska "superhrana" koju bismo trebali jesti

Thinkstock
Iako vrijeme više podsjeća na proljeće, zima još uvijek traje pa predlažemo koju hranu je najbolje jesti u ovo vrijeme.
Vidi originalni članak

Nahranite svoje tijelo vitaminima i nutrijentima koji su nam tijekom zime najpotrebniji. Ova hrana, prava superhrana među namirnicama, pomoći će vam oduprijeti se prehladama, gripi, ali i zimskom umoru te će vas napuniti energijom.

Izdvojili smo 10 namirnica koje biste trebali zimi jesti barem jednom tjedno.

Naranča

Ovo zimsko najbolje citrusno voće (uz naravno svevremenski limun) sadrži visok udio vitamina C i antioksidanse koji pomažu ojačati vaš imunitet. Zato pojedite barem jednu naranču dnevno i ostajte zdravi! 

Mrkva

Ovaj slatki plod nije namijenjen samo zečevima. Dapače, zbog visokog udjela beta-karotena, koji se u tijelu pretvara u vitamin A, a on pomaže ojačati imunitet te štiti tijelo od infekcija i smanjuje respiratorne probleme održavajući naša pluća zdravima. Također, vitamin A pomaže i održanju hidratizirane kože, što nam je zimi posebno potrebno jer se koža više isušuje. Stoga, bacite se na grickanje mrkve, ili napravite finu juhu od nje!

Cikla

Dobro poznata namirnica za salate, vrlo je zdrava i trebali bismo ju jesti puno češće. Bogata je antioksidansima i vitaminom C te željezom, magnezijem, kalcijem i beta-karotenom. Možete ju jesti svježu -iscijeđenu u sok koji je pravi borac protiv temperature, ili napravite od nje juhu ili salatu. Također, odlična je i pečena u pećnici. 

Jaja

Uvijek preporučljiva namirnica za doručak, bogata proteinima, sadrži i željezo, kalcij te čak 9 vitalnih aminokiselina. Također, kada pojedete jaja za doručak, smanjujete glad tijekom dana pa samim time i manje jedete što povoljno utječe na održavanje dobre linije. Sadrže i cink te fosfor koji su također vrlo važni za održanje zdravog organizma. Antioksidansi, vitamini B2, B12, A i E, pomažu održati tijelo zdravim. Jaja možete jesti kuhana, pečena, na juhu, u quicheu, omletu ili kojoj god vam kombinaciji padne na pamet!

Đumbir

Pravi kralj zimskih toplih napitaka, ali i čajeva kada ste prehlađeni i treba vam nešto za zagrijavanje organizma. Đumbir smanjuje broj slobodnih radikala te ojačava imunitet i poboljšava cirkulaciju. Čaj od đumbira, pomoći će vam smanjiti temperaturu i djelovati kao prirodni antibiotik. Pripremite s njim juhe, čaj, salate, ali i variva.

Kurkuma

Ovo malo gomoljasto povrće prava je tvornica antioksidansa, čak slovi kao jedna od namirnica najbogatijih antioksidansima. Pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, a i održava kožu elastičnom i zdravom. Od kurkume možete pripremiti toplo mlijeko protiv kašlja, prehlade i gripe. Posebno je preporučljivo piti ovo mlijeko protiv suhog kašlja. Pripremite ga tako da u šalicu toplog mlijeka dodate pola žličice kurkume. Najbolji učinak kurkuma će imati ako ju uzimate redovito.

Bademi

Slasni orašasti plodovi koje možete jesti svaki dan kao ukusnu grickalicu umjesto čipsa. Bademi su bogati antioksidansima, proteinima, vlaknima, magnezijem, fosforom, kalcijem, željezom, cinkom i vitaminom E. Svi ti sastojci pomažu održati tijelo zdravim, a vitamin E čuva vašu kožu i čini je elastičnom te štiti od UV zračenja, ali i pomaže u borbi protiv bora. Bademe možete jesti svježe, ali ih možete i popržiti ili s njima napraviti neki slasni kolač.

Nar

Slatko bobičasto voće bogato antioksidansima i vitaminom C, pomaže u održanju zdravlja, hidratizaciji kože te čak i pomlađivanju kože. Upravo zimi koža nam se najviše isušuje i sklona je starenju stoga je nužno osigurati joj potrebnu vlažnost, a upravo nar je namirnica koja nam pomaže u tome. S obzirom na to da nema puno kalorija, bez grižnje savjesti ga možemo jesti svakodnevno.

Avokado

Iako mnogima avokado nije omiljeno voće, trebali bismo ga jesti što češće. Avokado je bogat vitaminima A, C i E te folnom kiselinom, magnezijem i mononezasićenim kiselinama. Upravo mononezasićene kiseline pomažu apsorpciji nutrijenata iz ostale hrane. Također, pomaže i stvaranju kolagena koji održava kožu zdravom i elastičnom. Stoga, umjesto sira ili majoneze, pojedite u sendviču za doručak komad avokada.

Brokula

Zdravo povrće bogato antioksidansima, vitaminima C i A, vlaknima, beta-karotenom i kalijem. Zbog niskog udjela kalorija, možete ju jesti svakodnevno. Brokulu možete jesti blanširanu, u omletima, tartevima, pečenu, na juhu ili na salatu.

Uz ove namirnice, svakako biste trebali jesti i tamnu čokoladu, med, tikvice, bučine sjemenke, maslinovo ulje, grejp i još mnoge zdrave namirnice koje možda nisu na ovom popisu.

 

Posjeti Gastro.hr