Srdele, ča mogu srdele: Top 11 najboljih recepata!

Thinkstock
Pred nama je jedna divna morska poslastica koju možete pripremiti na bezbroj načina
Vidi originalni članak

Mislite da je uživanje u plodovima mora rezervirano samo za one s dubljim džepom? E pa niste baš u pravu. More daje toliko namirnica koje pružaju jednako zadovoljstvo kao i one koje su na cijeni, tako da nema razloga da se na vašem stolu barem dva puta tjedno ne nađe riba

Srdela je bogatstvo mora koje je dostupno svima. Riba koja je othranila generacije postala je cijenjena namirnica u kulinarstvu. Srdelu danas možete nabaviti za 20 kuna po kilogramu, a ako je noć na moru bila uspješna ili pričekate rane popodnevne sate, sa samo deset kuna otići ćete kući bogatiji za kilogram ove plave ribe, što će značiti obilnu gozbu za četvero ljudi.

Srdelu doista možete pripremiti na bezbroj načina, a njen specifičan okus donijet će vam sve okuse mora na tanjur. Većina jednostavnih načina pripreme ne zahtijeva posebno čišćenje, ali ako je želite marinirati, pročitajte savjete najjednostavnijeg načina čišćenja koje predlaže chef Berislav Lacković.

Bazni način pripreme srdela definitivno je onaj na gradelama, odnosno roštilju. Srdele možete odmah staviti na užarenu rešetku, ali ih možete i očistiti od ljuski i iznutrica. Dovoljno je nekoliko minuta da se srdele peku sa svake strane, a kada su gotove posolite ih prema želji i zalijete maslinovim uljem.

Srdele na savor još je jedan tradicionalni recept koji otkriva sve draži ovih ribica, a posebnost je ta što ovako pripremljenu ribu, uz pravilno čuvanje - možete konzumirati i do tjedan dana. Svježe srdele svoje adute otkrit će i u receptu za Usoljene srdele u octu, pa ako ste ljubitelj kombinacije octa, maslinovog ulja i raznih začina - obavezno se okušajte u pripremi ovog jednostavnog jela.

Za odmak od tradicije predlažemo vam da isprobate Srdelice u sezamu na mariniranoj tikvici koje bi vam mogle postati omiljeni ljetni zalogaji. Spoj kopneno-morskih okusa također će vas vrlo lagano osvojiti, a tajnu pripreme srdela s limunovim sokom, maslinovim uljem, ružmarinom, češnjakom i vinom u kombinaciji s mladom ciklom i mrkvom - saznajte u receptu za Srdele s pečenom ciklom i mrkvom. Još jedan spoj koji će savršeno istaknuti okus srdela je onaj s kaparima. Lagano pržene srdele odlično će se složiti s prilogom u kojem dominira okus kapara, a detalje otkrijte u receptu za Srdelice s kruhom i kaparima

Predlažemo vam još nekoliko recepata sa srdelama:

Marinirane srdele

Srdele s krumpirima i rajčicom na padelu

Tart sa srdelama i povrćem

Svici srdela punjeni pinjolima i začinskim biljem

Srdela u pećnici

Posjeti Gastro.hr