Fantastično i jednostavno morsko jelo vraća nas temeljnim okusima ljeta i Mediterana – srdelicama, limunovom soku, maslinovom ulju, ružmarinu, češnjaku i vinu. Dodajte im i zapečenu mladu ciklu i mrkvu i uživajte u zemljano – morskim okusima koji se nadopunjuju kao da su se oduvijek jeli zajedno.
Sastojci za srdele :
- 500 g srdela
- Maslinovo ulje, sol
- 1 režanj češnjaka
- 4 grančice sjeckanog svježeg peršina
- 1 žlica krušnih mrvica
- 1 rajčica srednje veličine ili 10 cherry rajčica
- 100 ml bijelog vina
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200°C. Očistite srdele.
2. U vatrostalnu posudu ulijte malo malinovog ulja, tek toliko da pokrijete dno. Poslažite srdele, jednu do druge. Lagano ih posolite.
3. Posipajte sjeckanim češnjakom, krušnim mrvicama, peršinom i nasjeckajte rajčicu ili samo stavite male cherry rajčice na srdele.
4. Prelijte vinom. Pecite 20 minuta.
Sastojci za pečenu ciklu i mrkvu:
- 500 g sirove cikle
- 300 g mrkve
- Sol, papar, maslinovo ulje
- Grančica ružmarina
- List lovora
- 2 režnja češnjaka
- Limun
Priprema:
1. Ciklu očistite i narežite na komade srednje veličine. Prvo 15 minuta prokuhajte ciklu u vrućoj vodi.
2. Još vruću ciklu pomiješajte s mrkvama, prelijte sokom od pola limuna i s malo maslinovog ulja (samo da postanu sjajne).
3. Cikle i mrkve posolite i popaprite. Dodajte im narezani češnjak, ružmarin i lovor. Pecite 20 minuta na 220°C
4. Na kraju prelijte sokom druge polovice limuna, dodatno posolite i popaprite po potrebi.