Kolumne 07. svibnja 2016.

Srdele s pečenom ciklom i mrkvom

srdele naslov.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Inspiraciju za ovaj recept naša blogerica Anja pronašla je u okusima ljeta koji mirišu na more. Još samo dva mjeseca...

Fantastično i jednostavno morsko jelo vraća nas temeljnim okusima ljeta i Mediterana – srdelicama, limunovom soku, maslinovom ulju, ružmarinu, češnjaku i vinu. Dodajte im i zapečenu mladu ciklu i mrkvu i uživajte u zemljano – morskim okusima koji se nadopunjuju kao da su se oduvijek jeli zajedno.

Sastojci za srdele :

  • 500 g srdela
  • Maslinovo ulje, sol
  • 1 režanj češnjaka
  • 4 grančice sjeckanog svježeg peršina
  • 1 žlica krušnih mrvica
  • 1 rajčica srednje veličine ili 10 cherry rajčica
  • 100 ml bijelog vina

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 200°C. Očistite srdele.
2. U vatrostalnu posudu ulijte malo malinovog ulja, tek toliko da pokrijete dno. Poslažite srdele, jednu do druge. Lagano ih posolite.
3. Posipajte sjeckanim češnjakom, krušnim mrvicama, peršinom i nasjeckajte rajčicu ili samo stavite male cherry rajčice na srdele.
4. Prelijte vinom. Pecite 20 minuta.

Sastojci za pečenu ciklu i mrkvu:

  • 500 g sirove cikle
  • 300 g mrkve
  • Sol, papar, maslinovo ulje
  • Grančica ružmarina
  • List lovora
  • 2 režnja češnjaka
  • Limun

Priprema:

1. Ciklu očistite i narežite na komade srednje veličine. Prvo 15 minuta prokuhajte ciklu u vrućoj vodi.
2. Još vruću ciklu pomiješajte s mrkvama, prelijte sokom od pola limuna i s malo maslinovog ulja (samo da postanu sjajne).
3. Cikle i mrkve posolite i popaprite. Dodajte im narezani češnjak, ružmarin i lovor. Pecite 20 minuta na 220°C
4.  Na kraju prelijte sokom druge polovice limuna, dodatno posolite i popaprite po potrebi.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.