Wasabi: Korjenasti luksuz s Istoka

Thinkstock
Wasabi uglavnom povezujemo sa sushijem i u posljednje vrijeme sa slanim grickalicama.
Vidi originalni članak

Nezaobilazni sastojak i pratilac sushija, začin zelene boje - to je wasabi. Intenzivnog ukusa poput našeg hrena. Upravo zbog jačine ukusa koristi se u malim količinama.

Wasabi koji se koristi svugdje u svijetu pa čak i u Japanu,zapravo je samo imitacija pravog wasabija s obzirom na to da je njegov uzgoj vrlo skup i složen proces. Autentični Wasabi Japonica korenasta je biljka koja raste u hladnim planinskim potocima, tamo gde je voda najčistija, te se kao takav može dobiti samo u najskupljim svjetskim restoranima. 

Pogledajte video i saznajte odkud dolazi pravi wasabi.

Ima vrlo širok raspon uporabe u kuhinji, od izrade sushija, preko dodavanja u razna jela, do izrade slatkiša (kikiriki s wasabijem). Pokušajte ga kombinirati s tartarom od tune po receptu chefa Brace Sanjina.

Tatar od tune na pomama

(za 4 osobe)

Sastojci:

  • 400g svježa tuna
  • 200 g rajčice
  • 4g wasabi pasta
  • sok od jedne limete
  • maslinovo ulje
  • sezamovo ulje
  • sol
  • bijeli papar

Priprema:

  1. Tunu narezati na sitne kockice, dodati sol, bijeli papar, sezamovo i maslinovo ulje, sok od limete i to dobro izmiješati.
  2. Rajčicu oguliti, očistiti sjemenke i narezati na male kockice. Začiniti solju i paprom uz dodatak wasabi paste.

Concasse od rajčice koristimo za podlogu tatara od tune.

Posjeti Gastro.hr