Nezaobilazni sastojak i pratilac sushija, začin zelene boje - to je wasabi. Intenzivnog ukusa poput našeg hrena. Upravo zbog jačine ukusa koristi se u malim količinama.
Wasabi koji se koristi svugdje u svijetu pa čak i u Japanu,zapravo je samo imitacija pravog wasabija s obzirom na to da je njegov uzgoj vrlo skup i složen proces. Autentični Wasabi Japonica korenasta je biljka koja raste u hladnim planinskim potocima, tamo gde je voda najčistija, te se kao takav može dobiti samo u najskupljim svjetskim restoranima.
Pogledajte video i saznajte odkud dolazi pravi wasabi.
Ima vrlo širok raspon uporabe u kuhinji, od izrade sushija, preko dodavanja u razna jela, do izrade slatkiša (kikiriki s wasabijem). Pokušajte ga kombinirati s tartarom od tune po receptu chefa Brace Sanjina.
Tatar od tune na pomama
(za 4 osobe)
Sastojci:
- 400g svježa tuna
- 200 g rajčice
- 4g wasabi pasta
- sok od jedne limete
- maslinovo ulje
- sezamovo ulje
- sol
- bijeli papar
Priprema:
- Tunu narezati na sitne kockice, dodati sol, bijeli papar, sezamovo i maslinovo ulje, sok od limete i to dobro izmiješati.
- Rajčicu oguliti, očistiti sjemenke i narezati na male kockice. Začiniti solju i paprom uz dodatak wasabi paste.
Concasse od rajčice koristimo za podlogu tatara od tune.