Ovogodišnji 3. festival soli Solane Nin bio je oda slanim rimskim vremenima i načinima korištenja soli u kuhinji (ali i ljepoti i njezi kože). Festival je ove godine okupljenima pokazao višestoljetnu tradiciju solane u kojoj se sol i dalje bere i pakira ručno.
Tijekom cjelodnevnog programa posjetitelji su, između ostalog, mogli uživati u interpretaciji kuhinje starog Rima Dine Galvagna koji je pred oduševljenim inozemnim i domaćim gostima pripremao antičke slane specijalitete. Slavni kuhar pripremao je janjetinu na grillu po antičkom receptu, domaću pogaču i sirovi umak, a mi vam donosimo jedan njegov recept:
Rimska pogača
Sastojci:
800 g brašna
16 g soli
20 g kvasca
600 g kvasa
400 g vode
100 g ulja
Sastojci za 600 g domaćeg kvasa:
150 g integralnog pšeničnog brašna
150 g integralnog raženog brašna
300 g vode
Malo kvasca
(Napomena: pripremljeni domaći kvas mora odstajati tri dana)
Priprema:
1. Zamijesite sastojke i stavite u lim namašćen maslinovim uljem, pustite da se tijesto diže.
2. Kada se tijesto digne, poškropite ga vodom, stavite mirodije prema želji (primjerice: ružmarin) i Cvijet soli. Kada se poškropljena voda upije, tijesto stavite peći pola sata na 250 stupnjeva.
Antička kuhinja izazvala je pravo oduševljenje među posjetiteljima koji su pažljivo slušali i bilježili recepte i savjete. "Nin je proglašen i ekodestinacijom izvrsnosti u Europi, a nema sumnje da je sa Solanom Nin, Cvijetom soli i Muzejom solane Nin turistička ponuda grada Nina dodatno obogaćena", izjavila je direktorica Turističke zajednice grada Nina Marija Dejanović. "Svim našim aktivnostima, pa tako i festivalom, želimo dočarati tradiciju solane Nin – tradicionalnu proizvodnju", zaključio je direktor Solane Nin Damir Oštrić, pokazujući kako Solana Nin ne samo da promiče povijesnu i kulturnu baštinu, već i hrvatsko kulinarstvo te višestoljetnu tradiciju berbe soli koja je utkana u povijest ovog grada.