11. lipnja 2015.

Burger u crnom pecivu

hamburger
1/6
Tomislav Miletić/Pixsell
gastro postao gastro.24sata.hr
Domaće pecivo, pljeskavica, red majoneze, red kiselih krastavaca, rajčice, list zelene salate, luk i listić prepečene slanine osnova za za najslasniji burger.

Chef Saša Polojac donosi vam recept za neobično crno pecivo i pljeskavicu za ukusni i sočni burger.

Crno pecivo za burgere:

Sastojci:

  • 45 ml mlijeka
  • 235 ml vode
  • 35 g maslaca
  • 420 g brašna
  • 7 g suhi kvasac
  • 37 g šećera
  • 1.5 žličica soli
  • 2 velika jaja
  • 1 jaje izmiksano sa vodom za premazivanje
  • Crnilo za kolače
  • sjemenke sezama (po izboru)

Priprema:

  1. Zagrijati mlijeko te dodati kvasac i šećer. U vodu umutiti prehrambenu boju, dodati mlijeko, sol, jaja i brašno te izraditi rukom ili mikserom. Smjesa treba biti glatka i elastična i ne treba je dugo miješati.
  2. Smjesu pokrijte i stavite na dizanje dok se tijesto ne udvostruči oko sat do dva.
  3. Oblikujte tijesto u kuglice te pokrijte kako se ne bi osušile i pustite da se opet dižu cca sat vremena. Prije pečenja peciva premažite mješavinom žumanjka i vode te po želji sezamom.
  4. Peciva stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva cca 10 min.

Za punjenje

  • 500 g miješano meso
  • 2 glavice luka
  • Peršin
  • Kiseli krastavci
  • Papar
  • Sol
  • Crvena paprika
  • Vegeta
  • Ketchup
  • Majoneza
  • Zelena salata
  • Rajčica
  • Slanina
hamburger | Author: Tomislav Miletić/Pixsell Tomislav Miletić/Pixsell

Priprema:

  1. Za izradu ovog burgera je korišteno miješano meso koje smo začinili naribanim lukom, naribanim krastavcima, solju, paprom, crvenom paprikom, peršinom i sa malo Vegete (po želji se u mješavinu dodaje i ljuti ili slatki feferoni). Tko ne voli Vegetu naravno da može i bez nje. Poanta mesa za burgere je da ostane sočno i ukusno.
  2. Ukoliko radite svoje burgere, a ne želite ih raditi od kupovnog pakiranog mesa onda svakako morate poznavati mesara od kojega ga kupujete i znati točno kakvu mješavinu želite dobiti to jest od kojeg djela mesa ili pak od kojih vrsta kombiniramo pošto su varijacije neograničene. Ako koristimo ekstra kvalitetne komade mesa onda svakako začinjavamo samo solju i paprom i to u malim količinama pošto želimo da se osjeti ukus namirnice.
  3. Meso pečemo da ostane potpuno sočno, a zapečeno iz vana.
  4. U pecivo slažemo ketchup, majonezu, meso zelenu salatu, luk rezan na tanke kolutove, rajčicu i mali krastavaca rezanih na tanke listiće i svakako koji listić prepečene slanine.
  5. Naravno igrati se možete beskrajno i jedino možete pogriješiti ukoliko pretjerate. Osobno ukoliko imam domaćeg ajvara, on mi je puno draži od ketchupa i naravno kod mene ne može proći bez sira makar najobičnijeg topljivog, ipak radimo burger.

Savjete chefa Saše Polojca potražite ovdje.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.