Prema legendi, prije približno pet tisuća godina, kineski car Shen-Nong otkrio je tajnu pripreme čaja, prilikom jednog od mnogobrojnih lovačkih izleta. Prokuhavši riječnu vodu, u posudu mu je vjetar ubacio list čaja. Voda u posudi je brzo promijenila boju i car je osjetio neobičan i njemu nepoznat miris. Radoznalo je popio nekoliko gutljaja tekućine nakon čega se oduševio aromom i osjećajem osvježenja nakon dugotrajnog lova.
Ipak, vjerojatno prvi svakodnevni uživatelji pijenja čaja su bili budistički monasi koji su ga koristili kao napitak meditacije koji pospješuje tjelesni mir i budi duševnu energiju. Zbog toga je svojevremeno čaj bio uzgajan uglavnom u vrtovima budističkih samostana.
Čaj se tradicionalno priprema na četiri različita načina. Najvažniji je stupanj fermentacije.
Ukoliko želite postati ekspert u priremanju čaja proučite ovu infografiku i saznajte kako trebate savršeno pripremiti koju vrstu čaja!