"Većina ljudi s kojima sam razgovarala izbjegava kupiti buču, odgovor je uvijek da ne znaju što bi napravili s njom. Vjerujte, to je toliko zahvalna i ukusna namirnica da sa njom mozete raditi predjela, juhe pa čak i deserte", naglašava Ana Grgić te dodaje da ovo može biti baza za sve kremaste juhe,bilo da radite od kestena,krumpira ili drugog povrća.
Krem juha od buče i biskvitići od bučinih sjemenki
• 500 g buče • 1 luk • 2 češnja češnjaka • 45 g maslaca • 500 ml vrhnje za kuhanje • Sol i papar-po potrebi • 1 l temeljca
Priprema:
1. Na maslacu prepržite sitno kosani luk,češnjak i sitno sjeckanu buču.lagano pirjati i nakon sto buča postane mekana zaliti temeljcem
2. Pustiti da kuha, začiniti i dodati vrhnje za kuhanje,kad je buča kuhana sve skupa usitniti sa štapnim mikserom.
3. Poslužiti sa biskvitićima koje smo dobili tako da smo pomiješali 150 g glatkog brasna ,100 g maslaca,100 g parmezana, 40 g prženih i sjeckanih bučinih sjemenki.
4. Sve sastojke pomiješamo da dobijemo fino prhko tijesto,razvaljamo ga i rezemo nozem.
5. Peći na 175 celzijevih stupnjeva oko 15 min .
Tortice od kozjeg sira i salata od cikle
Za tortice
• 500 g lisnato tijesto • sjeckani peršin • 3 jaja • 100 g parmezana • 200 g kozji sir • sol i papar-po potrebi • 50 ml vrhnje za kuhanje
1. Sve sastojke skupa pomiješati i začiniti.
2. Tijesto razvaljati na tanko, rezati ga, puniti sa smjesom od sira, zaklopiti s drugim lisnatim, rubove stisnuti vilicom pa premazati jajima i peći u pećnici.
Salata od cikle
• 350g cikla • Šećer • Sol • Timijan
1. Ciklu kuhati u slanoj vodi.kad je kuhana oguliti je i narezati na sitne kockice.
2. Na zagrijanu tavu staviti malo maslaca,dodati ciklu posuti je šećerom i lagano karamelizirati. Dodati timijan i začiniti. Poslužiti s pečenim torticama od kozjeg sira. Uz ovo jelo paše i salata od rikole.