03. lipnja 2016.

Kako napraviti pekmez od sezonskog voća?

pekmez
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kuhanje domaćeg pekmeza dio je tradicije naših krajeva, a hrpa sezonskog voća pravi je razlog za upuštanje u izradu domaćeg namaza

Ljeto i rana jesen vrijeme je kada se zreli i mirisni plodovi pretvaraju u slasne voćne namaze. Tamno bobičasto voće, višnje, maline, marelice, šljive, šipak, neke su od vrsta voća koje se najčešće ukuhavaju u našim kuhinjama.

Ponekad je teško razlikovati pekmez od marmelade i džema, no u kućnim uvjetima vrijedi da se pekmez kuha dulje od džema pa se u njega dodaje i manja količina šećera ili se šećer uopće ne dodaje. Za razliku od džema koji se obično kuha od jedne vrste voća, pekmez može biti pripravljen od jedne ili više vrsta voća.

Bez obzira od kojeg se voća priprema pekmez proces pripreme je vrlo sličan,a prvi korak je odabrati svježe i zdravo voće koje je potrebno očistiti i odstraniti mu oštećene dijelove, peteljke, koštice i druge nečistoće. Na primjeru pripreme pekmeza od marelice zrele, zdrave marelice je potrebno oguliti i izvaditi koštice iz nje. Marelice zatim stavite u posudu te pospite kristalnim šećerom na način da na 1 kg marelica stavite oko ½ kg šećera i ostavite da odstoji par sati. Šećer u pekmezu sprječava kvarenje te doprinosi okusu. Imajte na umu da se u pripremi ne preporuča dodati smeđi šećer te ostala sladila jer ona mogu nadvladati okus voća. Također, kod izrade domaćeg pekmeza ne preporuča se sladiti umjetnim sladilima jer je šećer potreban za formiranje gela . Smjesu marelica i šećera poškropite sokom jednog limuna. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje i uklanjanje eventualne pjene na površini. Nakon otprilike 2,5 – 3h pekmez je gotov i potrebno ga je maknuti s izvora topline.

pekmez | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

U međuvremenu, staklenke za čuvanje pekmeza potrebno je oprati deterdžentom i sterilizirati kuhanjem oko 10 minuta. Prilikom dodavanja gotovog pekmeza pazite da su staklenke osušene te tople kako ne bi došlo do njihovog pucanja uslijed dodavanja vrućeg pekmeza. Najbolje je čiste staklenke držati u pećnici 2 sata na 110 ° C prije dodavanja gotovog pekmeza. Vruć pekmez puni se u staklenke, stavi u pećnicu na nekoliko minuta da dobije koricu i odmah zatvori i spremi na suho i hladno mjesto.

Pripremate li pekmez od bobičastog voća poput jagoda, malina ili kupina u pripremi će vam biti potreban pektin. Pektin je prehrambeno vlakno koje se nalazi u voću, a zaslužan je za stvaranje strukture gela. Određene vrste voća prirodno sadrže obilje pektina poput šipka ili jabuke dok postoje i vrste koje ga ne sadrže u dovoljnim količinama (bobičasto voće) pa se prilikom proizvodnje pekmeza on dodaje. Dodavanje komercijalnog pektina pojednostavljuje proces izrade pekmeza te u konačnici daje veću količinu proizvoda.

Kako bi pripremili pekmez od bobičastog voća operite i očistite ga. Zatim ga pomoću drobilice za krumpir zgnječite u pulpu. 4 šalice pulpe bobičastog voća stavite u posudu i dodajte mu 1 vrećicu pektina za ukuhavanje. Zagrijte smjesu do ključanja, dodajte šećera po želji i kuhajte dok pekmez ne postigne željenu konzistenciju. Maknite ga sa izvora topline i pohranite u steriliziranim staklenkama na uobičajeni način.

I na kraju, ne bojte se eksperimentirati: smjesi slobodno dodajte i koru citrusa (koja je bogata pektinom za lakše zgušnjavanje), vaniliju, vino i likerska vina, jaka alkoholna pića, začine, orašasto voće i aromatično bilje.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.