Koromač, komorač ili tzv. slatki kopar vrlo je ukusno mediteransko povrće i začin koji je pomalo zaboravljen u našim kuhinjama. U kulinarstvu se koriste njegove sjemenke, perasti listići i stabljike, koje su pri dnu zadebljale i tvore glavicu koja podsjeća na lukovicu. No, koromač ne pripada obitelji lukova, već je srodan s mrkvom, peršinom i celerom, a okusom "vuče“ na sladić.
Sjemenke koromača izgledom i aromom podsjećaju na anis, a koriste se kao začin za različita slatka i slana jela te čine jedan od sastojaka poznate kineske mješavine pet začina. Također, od njih se može pripremiti i čaj za kojeg se vjeruje da pomaže kod probavnih tegoba. Zeleni čvrsti dijelovi stabljika, koji mogu narasti i do dva metra u visinu, ne nalaze široku primjenu u gastronomiji i najčešće se ne jedu izravno, no izvrsno obogaćuju okus i miris juha i temeljaca. S druge strane, glavica i listići koromača nailaze na veću primjenu.
Raznolika jela s glavicom koromača
Najjednostavnija uporaba koromača je ona u svježim salatama. Očišćenoj glavici koromača odstranite zelene dijelove pri vrhu i zadebljali dio na dnu, te je prepolovite po njenoj dužini. Polovice glavica, nadalje, sitno narežite na tanke ploške u obliku polumjeseca. Ovako pripremljenu hrskavu glavicu koromača možete kombinirati s usitnjenim listićima istog povrća, svježim krastavcima, rajčicom, avokadom ili lisnatim povrćem poput rikule, matovilca, radiča i zelene salate. Predložene kombinacije bit će vrlo ukusne ukoliko ih začinite tek s malo limunovog soka ili jabučnog octa, malo maslinovog ulja i soli, te ako im okus dodatno oplemenite narančom, mangom, ananasom, narom, kruškama ili smokvama. Salate s koromačem izvrsno se slažu s ribom i plodovima mora. Pogledajte recepte:
Salata od svježeg koromača i tune
Salata od kozica, koromača i manga
Salata od slatkog komorača i nara
Salata od komorača, kruške i krastavca
Nešto deblje narezane kriške koromača možete pridružiti povrću za pirjanje, pohati ih ili jednostavno pripremiti na roštilju. Komorač možete peći i u pećnici – primjerice, uz dodatak sira ili tako da polovice glavica nadjenete mješavinom krušnih mrvica, sira, oraha, češnjaka, listića peršina i limunovog soka. Ovo neobično zeljasto povrće može vam poslužiti i kao podloga za riblje složence. Nadalje, od glavica koromača možete pripremiti i ukusnu krem juhu ili ih koristite kao dodatak varivima. Okušajte se i u sljedećim prijedlozima:
Tjestenina sa sardinama i komoračem
Svinjski odresci s koromačem i kupusom
Pileća jetrica u panceti na rižotu od komorača
Listići koromača za "lakšu“ probavu
Zbog toga što se vjeruje da pomažu kod nadutosti, listići koromača, koji svojom pojavom podsjećaju na kopar, često se kombiniraju s mahunarkama i kupusnjačama. Tako sjeckani listići koromača krase brojne variva, salate i jela "na lešo“ – od graha, slanutka, leće, kelja ili kupusa, a budući da se radi o mediteranskoj biljci, najviše se slažu s bobom i raštikom.
Salata sa slanutkom i komoračem
Listići koromača savršeno oplemenjuju i rižota i slane pite (quiche) s proljetnim povrćem, umake za tjesteninu, a izvrsno nadopunjuju i mediteranske marinade za ribu i bijelo meso. Možete ih koristiti i kao dodatak palenti ili njokima. Okušajte se u našim prijedlozima:
Crni rižoto, cherry rajčice i koromač