Ljubitelj ste aromatičnih žestokih pića? Predlažemo da se okušate u pripremanju aromatične votke u vlastitom domu. Votka je odličan „medij“ za razne biljne, voćne ili začinske arome, a sama priprema je iznimno jednostavna i što je, najbolje, ekonomična.
Za početak kupite bocu „obične“ votke nastale destilacijom fermentiranih žitarica ili krumpira. Zapamtite da ćete votki dodavati arome po vlastitom izboru stoga nema smisla birati proizvod koji primjerice već sadrži arome citrusa.
Odlučite koje arome želite „podariti“ votki – birajte štapiće cimete ili mahune vanilije za topao, sladak okus; ljute papričice ako volite ljutinu; citrusno voće za lagano kiselkasti okus ili jednostavno eksperimentirajte sa začinskim biljem. Što god odabrali kao sastojke prvo ih dobro pripremite: narežite citrusno voće na kriške, prepolovite mahunu vanilije, zgnječite začinsko bilje kako bi se arome oslobodile u alkohol. Nedostaje li vam „aromatične inspiracije“ evo nekoliko prijedloga:
- 1 šalica kriški krastavca i šaka kopra
- 1-2 žlica anisa i mahuna vanilije
- 1 šalica jagoda i metvica
- 1 limeta i ¼ šalice đumbira
Pripremljene sastojke stavite u čistu steriliziranu staklenku od 2L, najbolje širokog grla i prelijte ih votkom po ključu: šaka aromatizirajućih sastojaka po boci (1 L) votke. Staklenku dobro prekrijte i čuvajte je na kuhinjskom ormariću 3 do 7 dana, ovisno o tome koliko želite da budu izražene arome. Jednom ili dvaput dnevno dobro protresite staklenku (ne skidajući poklopac s nje), a svaki drugi dan možete i kušati votku kako biste lakši procijenili kada je votka aromatizirana po vašem ukusu.
Jednom kada vaša votka postigne savršenu aromu procijedite je i bacite krute sastojke. Ukoliko piće i dalje sadrži talog, ponovno ga procijedite i stavite u čistu staklenku i zatvorite poklopcem. Aromatičnu votku čuvajte u hladnjau ako ste u procesu koristili svježe voće ili začine odnosno na sobnoj temperaturi ako je aromu osiguralo suho voće ili suhi začini.