19. veljače 2016.

Zimski sladoled za velike i male!

zimski sladoled.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Za sladoled možemo reći da je uvijek u sezoni. Dok primjerice Rusi u smrznutom sladoledu uživaju i zimi, jer vjeruju kako ih on može ugrijati, na našim se prostorima u hladno doba godine prave sladoledi s kremastim punjenjem, šlagom i čokoladnim dodacima, u kojima za tmurnih dana ponekad tražimo utjehu.

Klasični zimski sladoled sastoji se od ohlađene kreme koja se poslužuje u manjem kornetu s čokoladnim preljevom. Kremu je moguće napraviti od bjelanjaka poput šauma za šampite na način da se rastopljeni šećer uz dodatak želatine za čvrstoću pažljivo sjedini s tučenim bjelanjcima. Dugi način uključuje izradu biskvita koji se natrga na komadiće, a zatim se komadići preliju kremom i dobivenom se smjesom pune korneti. Za ukusan zimski sladoled kornete je moguće napuniti različitim prokušanim kremama koje se koriste pri izradi najdražih torti.

Zimski sladoled okusa malage

Sastojci za 6 osoba:
6 korneta
100 g grožđica
90 ml ruma
250 ml punomasnog mlijeka
 4 žumanjka
100 g šećera
2 žličice ekstrakta vanilije
2 dl vrhnja za šlag
Čokolada za kuhanje za preljev

Priprema:

  1. Grožđice preliti rumom i ostaviti ih barem 1 sat da se namaču.
  2. Mlijeko zagrijati na vatri sve do trenutka vrenja. U međuvremenu umutiti žumanjke sa šećerom i ekstraktom vanilije, sve dok smjesa ne posvijetli i ne dobije ujednačenu boju. U umućene žumanjke dodati mlijeko i sve dobro promiješati.
  3. Dobivenu smjesu zatim kuhati na pari uz neprestano miješanje 8 do 10 minuta. Paziti da temperatura smjese ne prijeđe 75 stupnjeva.
  4. Smjesu ohladiti i staviti u hladnjak na 30 minuta. U međuvremenu umutiti šlag od slatkog vrhnja. Sjediniti smjesu sa šlagom i dodati grožđice.
  5. Kornete puniti s kremom i preliti preljevom od otopljene čokolade te staviti u hladnjak na hlađenje.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.