Sastojci:
150 g Nestlé Dessert Corsé čokolade
125 g maslaca
150 g šećera
3 jaja
250 g brašna
30 g kakaa u prahu
1⁄2 žličice praška za pecivo
3 lista želatine
150 g šećera
100 ml vode
3 bjelanjka
soli na vrh noža
ekstrakt od vanilije
šećer u prahu (za posipanje)
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Obložite lim sa masnim papirom. Rastopite maslac i čokoladu na pari i ostavite da se ohlade.
2. Izmutite dobro jaja sa šećerom, dok nisu gusta i svijetla, a zatim ih umiješajte u čokoladu i maslac. Prosijte brašno, kakao i prašak za pecivo zajedno u tu smjesu i dobro promiješajte.
3. Stavite po žlicu te smjese na masni papir, s najmanje 5 cm razmaka između svake i pecite 10-12 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade.
4. Namočite želatinu u hladnoj vodi i ostavite da omekša, najmanje 5 minuta. Pomiješajte bjelanjke i sol u velikoj posudi.
5. Promiješajte šećer i vodu u manjem loncu i stavite na laganu vatru dok se šećer ne rastopi. Pojačajte vatru i kad sirup zavrije (ukoliko imate termometar, stavite ga u posudu sa sirupom), počnite tući bjelanjke dok se ne zapjene i tucite samo dok se ne napravi mekani snijeg.
6. Odložite sa strane dok sirup nije spreman. Nastavite kuhati sirup dok ne dođe do 119 Celzijevih stupnjeva ili kad se počnu stvarati veliki mjehuri i sirup ne kapa nego pada sa žlice u jednoj niti.
7. Maknite s vatre i s mikserom na najjačoj brzini, polako u tankom mlazu ulijevajte sirup na snijeg, još uvijek miksajući.
8. Ubacite želatinu u vruću posudu od sirupa i promiješajte da se rastopi. Ulijte na bjelanjke, dodajte vaniliju i tucite još oko 3 minute. Stavite po žličicu smjese od bjelanjaka na jedan kolačić i poklopite sa drugim. Ponovite sa ostatkom kolačića.
Recept pripremila: Ana Ugarković