02. veljače 2016.

Brzi kolač od jabuka sa zobenim pahuljicama

crumble
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tradicionalni britanski desert - crumble dobio je ime po svojoj mrvičastoj “glazuri”, koja se radi tako da rukama istrljate brašno, omekšani maslac. Doslovan prijevod s engleskog znači “mrviti se”.

Poslastica od mrvičastog tijesta i osvježavajućeg sezonskog voća osvaja jednostavnošću pripreme i neiscrpnim mogućnostima. Mogu mu se dodati jabuke, trešnje, višnje, borovnice, orašasti plodovi te zobene pahuljice ili grožđice.

Ako vam slučajno ponestane brašna i maslaca, prekrijte voće izmrvljenim keksima. Vrh slastice možete posuti smeđim šećerom, koji će se karamelizirati pri pečenju. Ako želite da crumble ima još primamljiviju aromu, voće pospite cimetom, vanilijom, đumbirom ili muškatnim oraščićem. Pripazite da nasjeckano voće dobro ocijedite, no možete mu dodati i malo brašna koje će upiti višak tekućine.

Ovaj se desert najčešće poslužuje sa šlagom, pudingom ili sladoledom, no slobodno ga prekrijte svježim komadima voća. 

crumble | Author: Thinkstock Thinkstock

Sastojci:

  • 100 g oštrog brašna
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • 2 žlice bijelog šećera
  • ½ žličica praška za pecivo
  • ½ žličice cimeta
  • prstohvat soli
  • 125 g maslaca
  • šalica krupnih zobenih pahuljica

ZA NADJEV:

  • 1 kg jabuka
  • 1/2 limuna
  • 5 žlica šećera
  • 1.5 žlica oštrog brašna
  • žličica cimeta

Priprema:

  1. Pomiješajte brašno, smeđi i bijeli šećer, prašak za pecivo, cimet i sol. Ovim sastojcima potom dodajte hladni maslac narezan na kockice i, pritišćući vilicom, grubo ga pomiješajte s njima.
  2. Dodajte zobene pahuljice i rukama ih povežite sa smjesom brašna, šećera i maslaca kako biste dobili zrnatu smjesu. Dobivenu mješavinu čuvajte u hladnjaku dok pripremate nadjev.
  3. Za nadjev ogulite i očistite jabuke te ih narežite na manje komade. Dodajte im sok i koricu polovice limuna te ih dobro obložite šećerom, brašnom i cimetom.
  4. Jabuke rasporedite u posudu za pečenje te ih posipajte prethodno pripremljenom smjesom sa zobenim pahuljicama. Pecite na 190°C oko 55 minuta, odnosno, dok vrh ne poprimi zlatno smeđu boju, a nadjev ne počne lagano kipjeti.
  5. Prije posluživanja pustite da se crumble malo ohladi. 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.