Blogerica Sanja Štrbac, poznata po blogu Domaćica, podijelila je s nama ovaj fenomenalan recep. Virtualnim svijetom kruže brojni recepti ovog nenadmašnog namaza od lješnjaka. I sama već neko vrijeme skupljam recepte i pratim kako svatko tko ga objavi kaže da je baš taj recept onaj pravi. Naravno da nijedan ne može biti isti kao originalna Nutella jer tvrtka poput Ferrera u tajnosti dobro čuva svoj recept, odnosno omjer sastojaka i način pripreme. No ono najbolje što nam malo naše volje i vremena može pružiti jest odličan, čokoladan, sjajno maziv namaz od lješnjaka – zapravo upravo ono što Nutella i jest.
Neki će u njemu pronaći pronaći Nutellu, neki neće. Ja sam isprobala nekoliko različitih recepata i svaki je poseban na svoj način. Ja sam baš u ovome pronašla svoj savršeni kremasti namaz. Kod pripravka domaće Nutelle odlično je to što ju možete personalizirati dodavanjem kokosovog ili lješnjakovog ulja, pokojom žličicom arome vanilije ili izborom mliječne čokolade s okusom. Glavna baza Nutelle su lješnjaci, koji su se sasvim slučajno našli u ovom receptu kada se on stvarao davne 1940. godine. U to vrijeme u svijetu je manjkalo čokolade zbog onemogućene opskrbe tijekom 2. svjetskog rata. Stoga je slavni Ferrero, kako bi nadomjestio čokoladu, upotrijebio lješnjake kojih je tada u talijanskoj regiji Piemont bilo napretek.
Sastojci:
- 100 g lješnjaka
- 100 g mliječne čokolade sobne temperature
- 200 g tamne čokolade (za kuhanje ili s minimalno 70% kakaa) sobne temperature
- 150 g šećera u prahu
- 1,5 dl punomasnog mlijeka (3,2% m.m.)
- 1 dl suncokretovog ulja (može i biljno, lješnjakovo, kokosovo)
- 1 vanilin šećer
Priprema:
- Lješnjake posložite na masni papir u tepsiju i stavite u pećnicu na 170 stupnjeva – 15 minuta, Svakih 5 minuta lješnjake promiješajte da se ravnomjerno ispeku. Nakon što su gotovi potrebno ih je ohladiti.
- Pečenim lješnjacima ogulite ljusku (ne brinite ako nisu savršeno oguljeni).
- U mlincu za kavu ili blenderu sameljite lješnjake u što finiju pastu sličnu maslacu ili nekom drugom namazu (oko 3 minute).
- Ukoliko ste lješnjake mljeli u mlincu za kavu prebacite ih u blender, dodajte im šećer u prahu i kratko izmiksajte.
- Tamnu i mliječnu čokoladu isjeckajte na jako sitno i dodajte u blender. Opet izmiksajte.
- Dodajte vanilin šećer, mlijeko i ulje i opet miksajte sve dok ne dobijete glatku jednoličnu smjesu.
- Smjesu stavite u posudu i kuhajte na parnoj kupelji stalno miješajući drvenom kuhačom do željene gustoće.
- Namaz ulijte u suhu zagrijanu teglicu, ostavite da se potpuno ohladi i onda ga zatvorite poklopcem. Naravno, možete ga jesti i odmah dok je topao.
- Čuvajte na hladnom mjestu.
U našim krajevima Nutella se najčešće jede namazana na palačinku ili mnogima najbolji način - žlicom iz teglice. Sve popularniji način koji mnogi otkrivaju, jest na tostiranom kruhu gdje dvije tradicije nadopunjuju jedna drugu.
Sanju možete pratiti na blogu Domaćica i na Facebook stranici.