Ivana Kožul obožava peći kolače, a nas je osvojila s pravom jesenskom poslasticom od čokolade i kestena. Sve kulinarske divote iz Ivanine kuhinje možete pogledati na njezinoj Facebook stranici, a dotad nabavite sve sastojke i upustite se u pečenje ove fenomenalne torte.
1. Biskvit od čokolade
- 100 g maslaca izrezanog na kockice
- 140 g tamne čokolade
- 6 jaja
- 140 g tostiranih mljevenih badema
- 85 g svjetlo smeđeg šećera
Maslac i čokoladu rastopiti na pari. Promiješati i ostaviti da se hladi 5 minuta. Žumanjak izmiješati i dodati u čokoladu. Dodati mljevene bademe. Izmiksati bjelanjke u čvrsti snijeg sa šećerom. U nekoliko navrata bjelanjke ručno umiješati u čokoladnu smjesu. Peći 30-35 min, testirati čačkalicom.
2. Za kremu od kestena:
- 400 g pirea od kestena
- 100 g šećera
- 100 g maslaca izrezanog na kockice
- 100 g tamne čokolade
- 3 žlice slatkog vrhnja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 2-3 žlice ruma ili konjaka (može i amaretto)
Pire od kestena izmiješati sa šećerom (najbolje u blenderu). Maslac i čokoladu otopiti na pari, izmiješati, dodati slatko vrhnje, ekstrakt vanilije i rum. Sve sjediniti sa pireom od kestena. Kremu ravnomjerno rasporediti po ohlađenom čokoladnom biskvitu. Ohladiti. 300 ml slatkog vrhnja istući sa 3 žlice šećera i premazati preko kreme od kestena.
3. Čokoladna glazura:
- 200 g tamne čokolade (može i za kuhanje)
- 150 g slatkog vrhnja
Vrhnje zakipiti, maknuti sa vatre i umiješati čokoladu. Dobro promiješati i malo ohladiti prije nego stavite na slatko vrhnje. Ukrasiti po želji i ohladiti barem 3 h prije posluživanja.